Clicky

 
Transport Online - Plan voor duurzame waterstof en methanol in Groningen

Plan voor duurzame waterstof en methanol in Groningen

Plan voor duurzame waterstof en methanol in Groningen
09-05-2022 19:11 | Algemeen | auteur ANP

EEMSHAVEN - In de provincie Groningen komt een grote productielocatie voor duurzame waterstof en de mogelijk duurzamere brandstof methanol. Daar willen leverancier van duurzame energie ENGIE, methanolproducent OCI en afvalverwerker EEW samen voor gaan zorgen. De producten moeten Europa helpen in de energietransitie.

Methanol, een soort alcohol, wordt binnen de internationale scheepvaartindustrie gezien als een van de meest haalbare 'schone' brandstoffen voor grootschalige toepassing. Voor het duurzaam maken hiervan is waterstof en duurzame CO2 nodig, wat ENGIE en EEW gaan maken. Een vorm van duurzame CO2 is bijvoorbeeld de stof die vrijkomt bij het verbranden van natuurlijke materialen, terwijl wat vrijkomt bij het verbranden van plastic niet duurzaam is en hiervoor niet wordt gebruikt.

De waterstof die niet bij de productie van methanol kan worden gebruikt, moet gaan naar industriële bedrijven in de regio. Zo wil HyNetherlands, zoals de samenwerking tussen de drie bedrijven heet, "een van de eerste grootschalige industriële samenwerkingsverbanden in Europa voor de productie van e-methanol" worden.

Het is nog niet duidelijk wanneer het plan realiteit moet worden. Dat is nog afhankelijk van onder meer vergunningen en subsidies.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,472
Diesel2,312

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden