Clicky


Advocaat klusjesman Ruinerwold wraakt rechters

Advocaat klusjesman Ruinerwold wraakt rechters
09-05-2022 14:55 | Binnenland | auteur ANP

ASSEN - Advocaat Yehudi Moszkowicz, die de zogenoemde Ruinerwold-klusjesman Josef B. bijstaat, heeft de rechtbank in Assen maandag gewraakt. Hij vindt dat één van de rechters vooringenomen is geweest in de vraagstelling aan zijn cliënt.

De 61-jarige Oostenrijker staat terecht omdat hij volgens het Openbaar Ministerie actief heeft bijgedragen aan het verborgen houden van een gezin in een afgelegen boerderij in Ruinerwold. Het gezin werd in oktober 2019 ontdekt nadat één van de kinderen hulp haalde in het dorp. De agenten troffen nog een vijf jongvolwassenen aan in een niet afgesloten verborgen ruimte.

Een van de rechters stelde B. een vraag over de ontneming van de vrijheid van de kinderen. Volgens B. konden de kinderen gaan en staan waar ze wilden. De rechter vroeg zich af in hoeverre dit rijmde met het feit dat de zes aangetroffen kinderen niet waren ingeschreven in de burgerlijke stand. Hieruit zou volgens Moszkowicz blijken dat de rechter een mening had gevormd en niet objectief was.

Het wrakingsverzoek houdt in dat is verzocht om de rechters te vervangen. Een wrakingskamer, die nu nog geformeerd moet worden, buigt zich over dergelijke verzoeken. Het is nog niet bekend of dit maandag nog zal gaan plaatsvinden.

De boerderij, waar het gezin verbleef, werd vanaf 2009 door B. gehuurd en opgeknapt. De man kende de vader van het gezin, Gerrit Jan van D., al tientallen jaren via de beruchte Moonsekte. Van D. kreeg in 2016 een hersenbloeding en lag daardoor half verlamd op bed, toen de agenten binnenvielen. B. ondersteunde het gezin financieel door zijn loon af te staan. Hij was volgeling van Van D. die zich na de periode bij de Moonsekte opwierp als Messias, die een nieuwe wereld moest schapen. Als discipel volgde B. hem op de voet. Het gezin bestaat uit negen kinderen. De drie oudsten verlieten het gezin toen het verhuisde naar het Drentse Ruinerwold.

Volgens de kinderen werden zij niet door B. geslagen. B. volgde op wat Van D. hem opdroeg en zou volgens de kinderen zelf door hun vader zijn mishandeld. Door zijn opstelling hield B. de schrijnende situatie waarin de kinderen verkeerden in stand, zeiden de oudste drie in hun slachtofferverklaring. De zes jongsten blijven liever buiten beeld.

Alleen B. staat terecht. Door de hersenbloeding zijn de hersenen van Van D. aangetast, waardoor hij niet meer in staat is om een strafzaak tegen hem te begrijpen.