Clicky


Voetballer Jody Lukoki op 29-jarige leeftijd overleden

Voetballer Jody Lukoki op 29-jarige leeftijd overleden
09-05-2022 12:32 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - Voetballer Jody Lukoki is op 29-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn management. Lukoki speelde in Nederland voor Ajax, SC Cambuur en PEC Zwolle. Hij keerde vorig jaar bij FC Twente terug in de Eredivisie, maar kwam als gevolg van een zware knieblessure niet in actie.

"Ik ben op de hoogte gesteld door zijn familie wat betreft het overlijden van Jody", zegt Menno Groenveld, de eigenaar van het bureau waarbij Lukoki was aangesloten. "Als agentschap zijn we diep geshockeerd. Jody was een heel vrolijke jongen en bijna hersteld van zijn blessure. De familie is in shock en erg verdrietig."

De doodsoorzaak is niet bekend, ook niet bij het management. Begin dit jaar werd de aanvaller vanwege huiselijk geweld veroordeeld tot 80 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. FC Twente besloot daarop over te gaan tot ontbinding van zijn contract, dat doorliep tot de zomer van 2023. Hij werkte sindsdien individueel aan het herstel van zijn blessure. FC Twente zegt "geschokt en diep geraakt" te zijn door "deze tragische gebeurtenis". De nummer 4 van de Eredivisie wenst zijn naasten "veel sterkte bij het verwerken van dit plotseling grote verlies".

Drie landstitels

Lukoki werd geboren in het voormalige Zaïre, nu de Democratische Republiek Congo, maar verhuisde al snel met zijn familie naar Nederland. Hij kwam in de jeugdopleiding van Ajax terecht en debuteerde begin 2011 in de met 2-0 gewonnen Klassieker in de Amsterdamse hoofdmacht. Lukoki vierde met Ajax drie landstitels (in 2011, 2012 en 2013).

Na een jaar op huurbasis bij SC Cambuur stapte Lukoki over naar PEC Zwolle. Hij maakte op 21 augustus 2014 in de play-offs van de Europa League tegen Sparta Praag (1-1) het eerste doelpunt ooit van Zwolle in Europees verband. De vleugelspits voetbalde ook in Bulgarije voor topclub Ludogorets en in Turkije bij Yeni Malatyaspor. Met Ludogorets werd Lukoki vijf jaar op rij landskampioen en speelde hij in de Champions League.

Lukoki doorliep de vertegenwoordigende Nederlandse jeugdelftallen en haalde Jong Oranje, maar werd bij de senioren international van Congo.