Clicky

 
Transport Online - Poetin in speech: het Westen wilde Rusland binnenvallen

Poetin in speech: het Westen wilde Rusland binnenvallen

Poetin in speech: het Westen wilde Rusland binnenvallen
09-05-2022 09:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag in zijn toespraak tijdens de viering van de overwinning op nazi-Duitsland de inval in Oekraïne verdedigd. Volgens Poetin was het Westen een invasie van Rusland, waaronder het schiereiland de Krim, aan het voorbereiden, zo zei hij op het Rode Plein in Moskou.

Poetin zei onder andere dat de NAVO en Oekraïne een bedreiging vormden aan de grenzen van Rusland, die "absoluut onacceptabel" was. Hij prees de militairen die in de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne vechten voor "de veiligheid van Rusland". Volgens hem voeren zij een "heilige" strijd voor het moederland.

In het Westen werd voorafgaand aan de speech gespeculeerd dat de president Oekraïne officieel de oorlog zou verklaren, maar dat heeft hij niet gedaan. Poetin zei dat het belangrijk is om tegen het nazisme te blijven strijden, maar dat het ook van belang is "om alles te doen om de verschrikkingen van een wereldoorlog te voorkomen".

Vlak voor de 11 minuten durende toespraak inspecteerde onder anderen de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe de troepen die deelnemen aan de militaire parade. Ook werd een minuut stilte gehouden voor de Russische slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Na de toespraak van Poetin werd het volkslied van Rusland gespeeld en begonnen de militairen aan de jaarlijkse parade.

Rusland beweert al sinds het begin van de oorlog dat het Oekraïne op 24 februari is binnengevallen om het land te "demilitariseren" en "denazificeren". De Russen annexeerden in 2014 de Krim van Oekraïne.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden