Clicky

 
Transport Online - Kunsthistorica Mary 'Sis' van Rossem (77) overleden

Kunsthistorica Mary 'Sis' van Rossem (77) overleden

Kunsthistorica Mary 'Sis' van Rossem (77) overleden
07-05-2022 00:08 | Showbizz | auteur ANP

UTRECHT - De Nederlandse kunsthistorica en presentatrice Mary van Rossem is woensdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van Van Rossem vrijdagavond bekendgemaakt via een in memoriam op de website van het magazine Maarten!. Mary, die Sis genoemd werd, overleed twee dagen nadat ze vanwege een val in haar woning in een Utrechts ziekenhuis werd opgenomen.

Van Rossem verwierf nationale bekendheid door het tv-programma Hier zijn de Van Rossems. Daarin besprak zij samen met haar broers Vincent en Maarten, de bekende historicus, elke week het culturele erfgoed van een verschillende stad. De bijnaam Sis kreeg Mary van haar broer Maarten en is een afkorting van het Engelse woord 'sister'.

Het NTR-programma startte in 2015 en telde 48 afleveringen in acht seizoenen. Bij een andere serie uit 2019, genaamd Broeders in Berlijn, moest Mary verstek laten gaan vanwege gezondheidsproblemen. Ze kon destijds niet meewerken aan het programma vanwege een longemfyseem, een chronische aandoening van de longen die zich kenmerkt door chronische hoest, kortademigheid en piepen op de borst.

Een groot deel van haar leven was Van Rossem werkzaam in het onderwijs, zowel op middelbare scholen als op de Hogeschool Utrecht. Sinds 2018 schreef Sis een column voor Maarten!, het magazine van haar broer Maarten.

Omroep NTR omschrijft Van Rossem als "een buitengewoon geestige en erudiete vrouw, die ons vaak deed bulderen van de lach. Maar ook iemand die kunstgeschiedenis dichtbij de mensen wist te brengen en daarbij niet schroomde om haar eigen, soms tegendraadse mening te geven".

In overleg met de familie wordt het restant van het lopende seizoen van Hier zijn de Van Rossems alsnog uitgezonden, aldus de NTR. Het gaat om drie resterende afleveringen. De eerste aflevering van het negende seizoen is drie weken geleden opgenomen. Die aflevering, waarin de familie op bezoek gaat in Zierikzee, zendt de omroep "als eerbetoon aan Sis" uit, na afloop van het huidige seizoen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden