Clicky

 
Transport Online - Meeste Europese vliegvelden verwachten meer vertragingen

Meeste Europese vliegvelden verwachten meer vertragingen

Meeste Europese vliegvelden verwachten meer vertragingen
06-05-2022 19:17 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Het merendeel van de Europese vliegvelden verwacht dat deze zomer meer vluchten vertraagd zullen raken. Oorzaak is een tekort aan personeel op de vliegvelden. Tijdens de coronacrisis gingen veel banen verloren op luchthavens, maar nu er weer veel werk is zijn er amper nieuwe arbeidskrachten te vinden.

ACI Europe, een Europese brancheorganisatie voor vliegvelden, vroeg leden over hun vooruitzichten voor deze zomer. Twee derde gaf aan dat het aantal vertragingen door de personeelstekorten bij de afhandeling van bagage en reizigers waarschijnlijk zal stijgen. Daarnaast verwacht 16 procent dat ook het aantal annuleringen van vluchten zal stijgen. Ruim één op de drie vliegvelden denkt dat de personeelsproblemen na het zomerseizoen blijven spelen.

De koepelorganisatie noemt het een "duidelijke handicap" dat de lonen voor beveiligers en grondpersoneel in de luchtvaart zo laag zijn. Ook de onregelmatige werktijden schrikken mogelijke nieuwe werknemers af.

Schiphol

Door de coronapandemie sloten veel landen hun grenzen en waren er in 2020 en 2021 veel minder vluchten. Nog altijd zijn er minder luchtvaartpassagiers dan in het laatste jaar voor de virusuitbraak, maar volgens ACI Europe zijn de piekmomenten wel veel drukker.

Op Schiphol werd de afgelopen weken duidelijk dat het tekort aan werknemers voor chaos kan zorgen. Op zaterdag 23 april legde personeel dat bagage en luchtvracht in- en uitlaadt het werk neer uit onvrede over de werkdruk. Daardoor dreigden de vertrekhallen zo vol te raken dat Schiphol opriep niet meer naar de luchthaven te komen. Voor het daaropvolgende weekend vroeg het vliegveld luchtvaartmaatschappijen reizen te schrappen om de drukte beheersbaar te houden. Komende dagen wijken maatschappijen voor enkele vluchten uit naar Rotterdam.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden