Clicky


Duizenden Amerikanen protesteren voor recht op abortus

Duizenden Amerikanen protesteren voor recht op abortus
04-05-2022 10:36 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG/RTR

NEW YORK - In de Verenigde Staten zijn duizenden betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontwerpbesluit van het Hooggerechtshof dat het federale recht op abortus zou afschaffen. Vooral voor het gebouw van het hof in Washington DC en op het Foley-plein in New York stonden veel demonstranten. Ook in steden als Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles en Seattle werd geprotesteerd.

De demonstranten droegen borden met teksten als "abortus redt levens" en "abortus is een mensenrecht". Er waren in Washington ook mensen aanwezig die juist tegen het recht op abortus zijn en blij waren met het ontwerpbesluit. Deze demonstranten waren in de minderheid en vertrokken in de loop van de avond.

Als het ontwerpbesluit definitief wordt gemaakt, zou elke staat apart wetgeving rond abortus op mogen stellen. In verschillende staten is in de afgelopen maanden strenge abortuswetgeving aangenomen. De gouverneur van Oklahoma tekende bijvoorbeeld dinsdagavond nog een wet die abortus na zes weken verbiedt.

In veel staten verboden

Twintig Amerikaanse staten hebben op dit moment wetgeving die abortus in veel of alle gevallen verboden zou maken, meldt NBC News. In nog eens acht staten zou het abortusrecht beperkt worden. In New Mexico en New Hampshire is nog geen wetgeving op het gebied van abortus, maar in de overige twintig staten is het recht op abortus door de wet beschermd.

Het ontwerpbesluit van het Hooggerechtshof lekte maandag uit via de nieuwssite Politico. Dinsdag liet de voorzitter van het hof weten dat het nog niet definitief is en nog zou kunnen veranderen. Een definitief besluit wordt eind juni verwacht.