Clicky

 
Transport Online - Commissie: dit jaar van olie Rusland af en westerse helpers raken

Commissie: dit jaar van olie Rusland af en westerse helpers raken

Commissie: dit jaar van olie Rusland af en westerse helpers raken
04-05-2022 09:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

STRAATSBURG - De Europese Commissie wil binnen een half jaar de invoer van ruwe aardolie uit Rusland verbieden en voor het eind van het jaar die van benzine en andere olieproducten. Verder stelt zij voor drie grote banken af te sluiten van internationale betalingsdienst SWIFT en Europese accountants en consultants aan te pakken die Rusland helpen. Ook wil de commissie drie grote Russische tv-zenders weren.

De maatregelen maken deel uit van een zesde pakket sancties tegen Rusland, dat zich van de vijf voorgaande vooralsnog weinig aantrekt en de oorlog tegen Oekraïne voortzet. Ze moeten "de druk op Rusland maximaliseren en tegelijkertijd de nevenschade voor ons en onze bondgenoten minimaliseren", zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement. De EU-landen moeten de voorstellen nog goedkeuren. Zij buigen zich er later op de dag over.

Tegen een embargo op Russische olie zijn grote bezwaren, met name van Hongarije en Slowakije die sterk afhankelijk zijn van de aanvoer uit Rusland. De commissie stelt volgens Brusselse bronnen voor deze landen nog wat uitstel te geven. Welke landen precies voor respijt in aanmerking komen en hoeveel tijd ze dan mogen nemen is nog onduidelijk.

Russische banken

Een van de drie banken die de toegang tot SWIFT verliest is Sberbank, veruit de grootste van het land. De andere zijn Kredietbank Moskou en de Russische Landbouwbank RusAG, melden internationale media.

"Het Kremlin leunt op Europese accountants, consultants en spindoctors", zei Von der Leyen. "Dat gaat nu stoppen." De commissie wil verbieden om deze diensten te leveren aan Russische bedrijven.

Een aantal hoge Russische militairen en andere betrokkenen moeten worden gestraft voor de oorlogsmisdaden in het Oekraïense Boetsja en de belegering van Marioepol, vindt de commissie. Ze stelt voor ook hen te weren uit de EU en hun Europese tegoeden te bevriezen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden