Clicky

 Poetin tegen Macron: Oekraïne niet serieus in vredesbesprekingen

Poetin tegen Macron: Oekraïne niet serieus in vredesbesprekingen
03-05-2022 17:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/DPA

MOSKOU/PARIJS - De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Franse collega Emmanuel Macron volgens het Kremlin te verstaan gegeven dat het Westen moet ophouden met de wapenleveranties aan Oekraïne. Bovendien beschuldigde hij Kiev ervan de gesprekken die een eind kunnen maken aan het conflict niet serieus te nemen.

Parijs liet weten dat het telefonisch overleg tussen Macron en Poetin meer dan twee uur heeft geduurd. Het Franse staatshoofd benadrukte dat een staakt-het-vuren in Oekraïne en vredesbesprekingen absoluut noodzakelijk zijn en dat Rusland zijn internationale verantwoordelijkheid als lid van de VN-Veiligheidsraad moet naleven. Ook spoorde hij Poetin aan door te gaan met de evacuaties van burgers die vastzitten in Marioepol.

Beide leiders spraken elkaar voor het eerst sinds 29 maart. Het hernieuwde contact volgt op het telefoongesprek dat het Macron zaterdag had met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski.

Volgens de weergave van het gesprek door het Kremlin beschuldigde Poetin de Oekraïense strijdkrachten van oorlogsmisdaden die door de EU worden "genegeerd". De Russische president zou tegen Macron hebben gezegd dat "het Westen kan helpen die wreedheden te voorkomen door de autoriteiten in Kiev onder druk te zetten en geen wapens meer te leveren". Kiev is volgens Poetin ook niet consequent of klaar voor het "serieuze werk" om het conflict te beëindigen. "De Russen staan nog altijd open voor dialoog."

Macron merkte volgens het Kremlin op dat de voedselzekerheid in de wereld gevaar loopt door het conflict. Poetin linkte die dreiging vervolgens aan de westerse sancties tegen Rusland en "vestigde de aandacht op het belang van een onbelemmerd functioneren van de mondiale logistiek en transportmogelijkheden". Macron bood volgens de Fransen aan "in samenwerking met relevante internationale organisaties te helpen bij de opheffing van de Russische blokkade op de Oekraïense voedselexport via de Zwarte Zee".

Macron is een van de weinige westerse leiders die nog met Poetin sprak na de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari. Dat hield op na de ontdekking van het bloedbad in Boetsja, nabij Kiev.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,168
Diesel1,995

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats