Clicky

 
Transport Online - Paus wil naar Moskou voor vredesgesprek met Poetin

Paus wil naar Moskou voor vredesgesprek met Poetin

Paus wil naar Moskou voor vredesgesprek met Poetin
03-05-2022 11:00 | Buitenland | auteur ANP/RTR

VATICAANSTAD - Paus Franciscus heeft gevraagd om een onderhoud met Vladimir Poetin in Moskou om met de Russische president te praten over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Maar hij heeft geen reactie gekregen, zegt hij in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Het verzoek dateert van half maart, zo'n drie weken na het begin van de invasie. "Ik ben pessimistisch, maar we moeten elk mogelijk gebaar maken om de oorlog te stoppen. Ik zal alles doen wat ik kan. Als Poetin de deur open zou doen. We blijven aandringen", tekent de krant op.

De paus vertelde dat hij eind april van de Hongaarse premier Victor Orban te horen kreeg dat Poetin van plan zou zijn de invasie op 9 mei te beëindigen. Op die dag viert Rusland de overwinning op de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. "Dit zou de snelheid van de escalatie van de laatste dagen verklaren. Want het is nu niet alleen de Donbas, het is de Krim, het is Odessa, het gaat van de Zwarte Zee naar Oekraïne, het is alles. Zo veel wreedheid, hoe kun je dat niet stoppen? 25 jaar geleden hebben we hetzelfde ervaren in Rwanda."

Kritiek

De paus heeft in het vraaggesprek forse kritiek op patriarch Kirill, de geestelijk leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Die heeft steun uitgesproken voor de oorlog, maar het kan volgens zijn katholieke collega niet zo zijn dat hij "Poetins misdienaar" wordt. Half maart hadden de twee kerkleiders een videogesprek van 40 minuten. De helft van die tijd gebruikte de patriarch om van een vel papier "alle rechtvaardigingen voor de oorlog" voor te lezen, aldus de paus. Kirill ziet de oorlog als een strijd tegen het volgens hem decadente Westen, met name als het gaat om het accepteren van homoseksualiteit.

De paus heeft zich geregeld uitgesproken over het bloedige conflict in Oekraïne. Zo vroeg hij tijdens Pasen om een einde aan de "wrede en zinloze" oorlog en de "broederhaat". Afgelopen zondag omschreef hij de oorlog als een "macabere achteruitgang van de menselijkheid" die hem doet lijden en huilen. Opnieuw bekritiseerde hij Rusland met een verwijzing naar de "barbaarse" verwoesting van Marioepol.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden