Clicky

 
Transport Online - CO2-uitstoot haven Rotterdam na jarenlange daling gestegen

CO2-uitstoot haven Rotterdam na jarenlange daling gestegen

CO2-uitstoot haven Rotterdam na jarenlange daling gestegen
02-05-2022 10:44 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - De CO2-uitstoot in de haven van Rotterdam is na jarenlange daling voor het eerst sinds 2016 weer gestegen. Vorig jaar was de uitstoot 1 megaton meer dan in 2020, een stijging van 4,4 procent. De haven wijt de stijging aan de twee kolencentrales op de Maasvlakte. Een van de centrales is vorig jaar weer gaan draaien. De andere kolencentrale had vorig jaar bijna een vijfde meer productie dan het jaar ervoor.

De twee kolencentrales stootten vorig jaar samen 2,4 megaton meer uit, een plus van 80 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Bij de drie gascentrales in de haven daalde daarentegen de uitstoot met 1,5 megaton, een daling van 40 procent. De afgelopen tijd zijn de gasprijzen sterk gestegen. Daardoor is het nu goedkoper om stroom met kolen op te wekken, aldus de haven.

De haven verwacht dat de toename in de uitstoot tijdelijk is en dat de komende jaren weer een daling te zien zal zijn. Dat komt volgens de haven door projecten om de haven schoner te maken en omdat de kolencentrales tussen 2022 tot en met 2024 op niet meer dan 35 procent van de capaciteit mogen draaien.

De haven van Rotterdam is bezig met projecten voor onder meer de afvang en opslag van CO2, elektrificatie, waterstof en de productie van schone brandstoffen. Die moeten samen een vermindering van de uitstoot van in totaal 23 megaton CO2 in en buiten de haven bewerkstelligen. Dat is 35 procent van de totale vermindering van de CO2-uitstoot van Nederland in 2030, aldus de haven.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden