Clicky

 
Transport Online - Ongeregeldheden tijdens 1 mei-betogingen in Parijs

Ongeregeldheden tijdens 1 mei-betogingen in Parijs

Ongeregeldheden tijdens 1 mei-betogingen in Parijs
01-05-2022 20:01 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

PARIJS - Duizenden Fransen zijn op de Dag van de Arbeid de straat opgegaan om te demonstreren tegen het beleid van de onlangs herkozen president Emmanuel Macron, de verhoging van de pensioenleeftijd en om meer salaris te eisen. De meeste betogingen verliepen vreedzaam, maar op sommige plaatsen, onder meer in Parijs, waren ongeregeldheden. De politie zette enkele keren traangas in.

Volgens de autoriteiten waren er in de Franse hoofdstad 24.000 mensen op de been. Tijdens een protestmars van het Place de la République naar het Place de la Nation liep het een paar keer uit de hand. Anarchisten staken vuilnisbakken in brand, plunderden een McDonald's en gooiden bij vastgoedmakelaars de ruiten in. De politie greep in toen de brandweer in haar werk werd belemmerd.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei op Twitter dat de gewelddadigheden van de "relschoppers onaanvaardbaar zijn". Volgens de krant Le Parisien zijn in de hoofdstad acht agenten gewond geraakt en zeker 54 personen gearresteerd. De meesten van hen werden opgepakt omdat ze brandweerlieden belaagden.

Protesten verspreid over het land

Ook de Parijse burgemeester Anne Hidalgo sprak haar afkeer uit van het gedrag van "een minderheid die in de marge van de demonstratie schade heeft aangericht bij ondernemingen". Ze beloofde alle slachtoffers hulp.

In totaal waren er zondag verspreid over het land enkele honderden 1 mei-manifestaties, waar volgens de overheid 116.500 mensen acte de preśence gaven. Behalve in Parijs, waar veel met name linkse politici, vakbondslieden en milieuactivisten meededen, werd er ook geprotesteerd in onder andere Lille, Nantes, Toulouse en Marseille.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden