Clicky

 Schiphol: zondag nog drukker en nog krachtiger ingrijpen nodig

Schiphol: zondag nog drukker en nog krachtiger ingrijpen nodig
30-04-2022 19:09 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - Schiphol schat in dat het zondag nog drukker wordt dan op zaterdag. Vandaar dat er van luchtvaartmaatschappijen nog ingrijpendere maatregelen worden gevraagd om de passagiersstroom terug te dringen en zo de werkdruk bij het personeel te verlichten. Of dat gaat lukken is nog niet zeker en er vindt nog altijd overleg plaats met maatschappijen over het schrappen van vluchten.

Voor zaterdag kwam Schiphol met het verzoek het aantal passagiers met 3500 naar beneden te brengen, zondag streeft de luchthaven naar 5800 minder passagiers. "We zijn er nog niet", erkent operationeel directeur Patricia Vitalis van Schiphol. Daarbij geeft ze wel aan dat er van KLM niet meer annuleringen verlangd worden. De maatschappij kondigde al aan voor zaterdag en zondag 47 vluchten te schrappen.

Maar andere maatschappijen die normaal veel mensen laten overstappen op Schiphol kunnen dat voor deze ene keer wellicht op andere Europese luchthavens doen, stelt Vitalis. Net als zaterdag zullen er zondag ook enkele vluchten overgeheveld worden naar Rotterdam The Hague Airport. Dit betreft vooralsnog maar twee vluchten, een van Transavia en een van Corendon.

Grote personeelstekorten

Volgens Vitalis gaat het Schiphol om de veiligheid van passagiers en personeel in de terminal. Het zijn zoveel mensen dat de security waar ze doorheen moeten het "helaas" niet aankan. Zondag verwacht ze zo'n 70.000 vertrekkende passagiers die door de beveiligingspoortjes moeten, oftewel 10.000 meer dan op zaterdag. Als gekeken wordt naar alle binnenkomende en vertrekkende passagiers, dus inclusief overstappers, dan gaat het om aantallen van 190.000 en 170.000.

"Het was vanochtend heel erg druk en er waren lange rijen bij de incheckbalies", vertelt Vitalis. "Mensen moesten soms wel twee uur in de rij staan om door de security te komen." Een blik op de vertrekborden leerde dat er ook vluchten waren vertraagd. Medewerkers van Schiphol probeerden de reizigersstromen zoveel mogelijk in goede banen te leiden. En de brandweer deelde water uit aan wachtende reizigers. Zaterdag was aan het eind van de middag de ergste drukte wel voorbij.

Vitalis erkent dat de situatie "erg vervelend voor reizigers" is. Maar ze sluit niet uit dat het dit jaar vaker gaat gebeuren dat Schiphol maatschappijen vraagt vluchten te schrappen. Door de coronapandemie heeft de luchthaven erg veel last van grote personeelstekorten. Mensen raakten tijdens de pandemie hun baan kwijt omdat er bijna twee jaar lang minder werd gevlogen. En niet iedereen is teruggekeerd in zijn oude baan.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats