Clicky

 
Transport Online - Oekraïne heeft evacuatie burgers gepland uit Marioepol

Oekraïne heeft evacuatie burgers gepland uit Marioepol

Oekraïne heeft evacuatie burgers gepland uit Marioepol
29-04-2022 16:06 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KIEV - Oekraïne hoopt vrijdag burgers te evacueren uit de door Russen belegerde staalfabriek in Marioepol. "Vrijdag staat een operatie gepland om burgers uit de fabriek te krijgen", meldt het kantoor van president Volodimir Zelenski, zonder details te geven.

VN-topman António Guterres zei donderdag na zijn ontmoeting met Zelenski dat intense discussies gaande waren om evacuatie vanuit het immense Azovstal-complex mogelijk te maken. Guterres was eerder in de week bij de Russische president Vladimir Poetin en kreeg van hem de toezegging dat de Verenigde Naties samen met het Rode Kruis betrokken worden bij het instellen van een humanitaire corridor vanuit Marioepol.

De reddingsmissie is gearriveerd in Zaporizja, liet een Oekraïense majoor rond het middaguur weten volgens CNN. Die stad ligt op ruim 200 kilometer ten noordwesten van Marioepol.

Nog 100.000 mensen in Marioepol

Een dag eerder was een geplande evacuatie mislukt omdat Russen een militair veldhospitaal op het complex hadden beschoten. Burgemeester Vadym Bojtsjenko van Marioepol meldde vrijdag dat het aantal gewonden door die aanval tot meer dan 600 is opgelopen. In zijn stad zijn volgens hem meer dan 20.000 mensen omgekomen door het oorlogsgeweld.

Volgens Oekraïense bronnen zijn er circa duizend burgers en zo'n vijfhonderd gewonde militairen in het complex. In de tot puin geschoten stad zelf verblijven nog 100.000 mensen, die volgens de gemeenteraad in levensgevaar verkeren door de bombardementen en gebrek aan voedsel en stromend water.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,892

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden