Clicky

 
Transport Online - VN-chef hekelt 'absurde' oorlog op bezoek in Oekraïne

VN-chef hekelt 'absurde' oorlog op bezoek in Oekraïne

VN-chef hekelt 'absurde' oorlog op bezoek in Oekraïne
28-04-2022 10:20 | Buitenland | auteur ANP/AFP

BORODJANKA - VN-chef António Guterres heeft tijdens een bezoek aan Borodjanka, ten noordwesten van Kiev, scherpe kritiek geuit op de Russische aanval op Oekraïne. "Een oorlog in de 21e eeuw is een absurditeit, geen enkele oorlog is aanvaardbaar in de 21e eeuw", zei de secretaris-generaal in een van de plaatsen waar Oekraïners de Russen beschuldigen van oorlogsmisdaden gedurende hun bezetting.

Guterres, die woensdag in Kiev arriveerde voor zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds het begin van het conflict, sprak terwijl hij in puin geschoten huizen aanschouwde. "Ik stel me mijn familie voor in een van deze huizen, ik zie mijn kleindochters in paniek rennen."

Guterres bezocht ook Boetsja. Hij riep Rusland daar op tot medewerking met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat doet onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne. "Als we spreken over oorlogsmisdaden, kunnen we niet vergeten dat de ergste misdaad oorlog zelf is", zei hij in Boetsja, waar honderden burgerdoden werden aangetroffen nadat Russische troepen zich hadden teruggetrokken. Rusland is overigens geen lid van het hof.

Later op de dag spreekt Guterres de Oekraïense president Volodimir Zelenski en buitenlandminister Dmitro Koeleba. De VN-topman was eerder deze week in Moskou voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Hij probeert een weg naar vrede te zoeken en humanitaire ondersteuning en evacuaties van burgers uit met name Marioepol te bevorderen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden