Clicky

 
Transport Online - Hongarije betaalt Russisch gas via Gazprom met roebels

Hongarije betaalt Russisch gas via Gazprom met roebels

Hongarije betaalt Russisch gas via Gazprom met roebels
28-04-2022 09:45 | Financieel | auteur ANP

BOEDAPEST - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken geeft in een interview met CNN toe dat zijn land Russisch gas afrekent in roebels. Volgens Péter Szijjártó heeft Hongarije simpelweg "geen keus" omdat het land 85 procent van het gas en 65 procent van de olie uit Rusland haalt.

Woensdag meldde persbureau Bloomberg dat zeker vier Europese inkopers Russisch gas al hebben afgerekend in roebels. Dat gebeurde nadat de Russische president Vladimir Poetin van "onvriendelijke landen" had geëist dat zij bij Gazprombank, onderdeel van staatsbedrijf Gazprom, voor de gasaankopen twee rekeningen openen, één in roebels en één in euro's. Daarbij is Gazprombank verantwoordelijk voor het omzetten van de valuta en het overmaken van de roebelbetaling.

Szijjártó erkent tegenover CNN gebruik te hebben gemaakt van dit aanbod van Poetin. "Niet voor de lol, we hebben niet voor deze situatie gekozen", aldus de buitenlandminister, die benadrukt wegens de bestaande infrastructuur "geen alternatief" te zien.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen waarschuwde Europese importeurs van Russisch gas woensdag dat zij de EU-sancties schenden als zij hun aankopen in roebels betalen als contractueel is bepaald dat de rekening in euro's of dollars moet worden voldaan. Ze benadrukt dat Europese bedrijven niet moeten buigen voor Russische druk om in roebels te betalen. Rusland stopt de gasstromen naar Polen en Bulgarije omdat de twee landen weigerden gasleveringen in de Russische munteenheid te voldoen. Volgens Brussel is dit chantage.

Eerder deze maand zei de Hongaarse minister al dat hij de sancties die zich richten op Russische olie en gas niet steunt. Hongarije is van de EU-landen het meest Ruslandgezind.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden