Clicky


Tien familieleden opgepakt voor witwassen drugsgeld

Tien familieleden opgepakt voor witwassen drugsgeld
28-04-2022 09:40 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De politie heeft eerder deze maand tien mannen uit dezelfde familie aangehouden op verdenking van ondergronds bankieren en het witwassen van tientallen miljoenen euro's aan contanten en bitcoins. Ook zou de groep uit Amsterdam, Diemen, Almere en Paramaribo een criminele organisatie vormen. Het geld dat werd witgewassen kwam vermoedelijk uit de internationale drugshandel.

Op 12 april werden de verdachten opgepakt bij een grote actie met invallen op vijftien locaties. Daarbij werd ruim 1,4 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. De politie werkte voor die actie samen met onder meer het Openbaar Ministerie, Defensie en de douane.

De tien familieleden variëren in leeftijd van 24 tot 60 jaar oud. Zeven van hen blijven voorlopig vastzitten. Ze opereerden volgens de politie met name vanuit een pand in Amsterdam-Zuidoost en verplaatsten grote sommen contant geld in sport- en boodschappentassen. Ook zette de familie auto's in met een verborgen ruimte.

Het onderzoek naar de familieleden loopt sinds 2020. Eerder werden volgens de politie al "vele miljoenen euro's" onderschept die de groep verplaatste. In Purmerend werd in september 2020 vijf miljoen euro aan contanten in beslag genomen na een uitruil van tassen. In De Kwakel (Noord-Holland) ging het een jaar later in juni om elf miljoen euro en 3000 kilo cocaïne.