Clicky

 
Transport Online - Voor miljarden aan Russische olie en gas via Rotterdamse haven

Voor miljarden aan Russische olie en gas via Rotterdamse haven

Voor miljarden aan Russische olie en gas via Rotterdamse haven
28-04-2022 09:07 | Haven Nieuws | auteur ANP

HELSINKI - Sinds de Russische inval in Oekraïne is voor miljarden aan olie, gas en kolen in de haven van Rotterdam gearriveerd. Het gaat in de eerste twee maanden van de oorlog om een bedrag van 2,8 miljard euro dat via de Maasvlakte en de Rotterdamse haven Europa is binnengekomen.

Dat komt naar voren in een woensdag verschenen onderzoek van het Finse onderzoekscentrum voor Energie en Schone Lucht (CREA). De grootste gebruiker van Russische fossiele brandstoffen is Duitsland, dat sinds het begin van de oorlog voor 9,1 miljard euro importeerde. Italië (6,9 miljard) en China (6,7 miljard) volgen. Nederland staat met 5,6 miljard euro op de vierde plek van wereldwijde grootgebruikers.

De onderzoekers schatten dat Rusland gedurende de oorlog 63 miljard euro heeft verdiend met de brandstoffen die via pijpleidingen en olietankers werden geëxporteerd. Verreweg het grootste deel (71 procent) ging naar Europa en geen enkele andere haven ter wereld verwerkte zoveel Russische olie, gas en kolen als Rotterdam, melden de onderzoekers. Daarnaast werd er door Rusland veel geëxporteerd naar Triëst in Italië, Yeosu in Zuid-Korea en Gdansk in Polen.

Rotterdam gaf eerder deze week al aan dat de import van Russische olie flink gedaald is in het eerste kwartaal. Dat had te maken met een lagere productie, maar ook omdat veel bedrijven geen Russische olie meer willen importeren. Voor bijvoorbeeld Russische kolen worden mogelijk Europese sancties ingesteld, maar die zijn er nog niet, benadrukt een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam. Ook gas en olie uit Rusland mogen gewoon worden ingevoerd.

Het havenbedrijf wil geen prognoses geven voor de invoer van fossiele brandstoffen uit Rusland de rest van dit jaar. Wel laat de zegsman weten dat de haven "zich zorgen maakt" om mogelijke uitbreidingen van de Europese sancties.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden