Clicky

 
Transport Online - Airbus boekt overwinning in juridische strijd met Qatar Airways

Airbus boekt overwinning in juridische strijd met Qatar Airways

Airbus boekt overwinning in juridische strijd met Qatar Airways
26-04-2022 14:38 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

LONDEN - Vliegtuigfabrikant Airbus heeft een overwinning geboekt in het langslepende juridische conflict met luchtvaartmaatschappij Qatar Airways. De Europese vliegtuigbouwer kreeg van een Britse rechter toestemming om een order van Qatar Airways voor A321neo-vliegtuigen te annuleren.

Qatar Airways had een rechtbank in Londen om een verbod gevraagd om te voorkomen dat Airbus het contract voor vijftig vliegtuigen zou opzeggen. Dat verzoek werd dinsdag door een Britse rechter afgewezen. De uitspraak maakt de weg vrij voor Airbus om de toestellen opnieuw op de markt te brengen en te verkopen aan andere klanten. Volgens de rechter is Qatar Airways in staat om goede alternatieven te vinden voor de A321-vliegtuigen, die in het vierde kwartaal van 2023 in dienst zouden worden genomen.

Airbus annuleerde de order in januari. Het Europese bedrijf wilde daarmee de druk opvoeren in een al langer lopend conflict met de luchtvaartmaatschappij over een ander type, de A350. Dat toestel kampt met een sneller dan verwachte slijtage aan de verf op de romp. Daar kan de verf barsten en afbladderen. Vanwege dat probleem hield Qatar Airways de vliegtuigen aan de grond en zette het bedrijf andere toestellen in.

Airbus meent dat Qatar Airways zelf heeft aangedrongen op een vliegverbod om zo een schadevergoeding af te kunnen dwingen. Qatar Airways heeft in totaal 76 toestellen van het type A350 besteld, waarvan het er al 53 heeft gekregen. De luchtvaartmaatschappij wil zo'n 675 miljoen euro aan schadevergoeding zien van Airbus.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden