Clicky

 
Transport Online - Port of Antwerp en Scheepvaartpolitie werken samen voor controles van havenvoertuigen

Port of Antwerp en Scheepvaartpolitie werken samen voor controles van havenvoertuigen

Port of Antwerp en Scheepvaartpolitie werken samen voor controles van havenvoertuigen
26-04-2022 10:18 | Haven Nieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

ANTWERPEN - De havenkapiteinsdienst van Port of Antwerp en de Scheepvaartpolitie van Antwerpen voerden vorige week op verschillende plaatsen in het havengebied gezamenlijke controles uit op havenvoertuigen. Deze controles maken deel uit van de havenverkeersverordening die ervoor zorgt dat het verkeer in de haven vlot en veilig verloopt.

Havenvoertuigen zijn voertuigen die bestemd zijn voor behandeling en vervoer van goederen en die alleen in het havengebied gebruikt mogen worden, zoals reach stackers, vorkliften of terminal trekkers. Als ze de openbare weg in de haven willen gebruiken, moeten ze voldoen aan een specifiek reglement: de havenverkeersverordening.

Havenverkeersverordening

Sinds 1 september 2021 is een nieuwe havenverkeersverordening van kracht. Deze nieuwe verordening is vastgesteld door de Vlaamse Regering en geldt voor alle wegen in het hele havengebied, op beide oevers en ook voor de Liefkenshoektunnel en Tijsmanstunnel. De havenverkeersverordening opent heel wat nieuwe mogelijkheden om het vervoer over de weg binnen het havengebied snel, vlot maar ook veilig te laten verlopen. De havenkapiteinsdienst van Port of Antwerp staat in voor het operationele beheer van de havenverkeersverordening.

Controles

Vorige week vonden er controles van havenvoertuigen plaats op de Transcontinentaalweg en de Ketelhof. Hierbij werden twaalf havenvoertuigen uit het verkeer gehaald voor een verdere controle. In eerste instantie werd vooral sensibiliserend gewerkt. Hierbij werden voertuigen die niet volledig in orde waren, nog niet onmiddellijk bekeurd maar kregen zij een flyer met bijkomende informatie. Alleen voor enkele zware overtredingen werd een proces-verbaal uitgeschreven.

Havenkapitein Port of Antwerp Paul Wauters: “De havenverkeersverordening vereenvoudigt de verplaatsing van havenvoertuigen in het havengebied aanzienlijk, maar het is van groot belang dat iedereen zich dan ook aan deze nieuwe spelregels houdt. We willen dan ook een duidelijk signaal sturen dat op deze havenverkeersverordening gecontroleerd én gehandhaafd zal worden. Door gezamenlijke controles met de Scheepvaartpolitie te doen kunnen we leren van hun ervaringen en kennis op dit vlak.”

Hoofdcommissaris Scheepvaartpolitie Antwerpen Hans Morren: “Voor de Scheepvaartpolitie is de veiligheid van iedereen van prioritair belang, zowel te water als te land. Door deze samenwerking met de havenkapiteinsdienst kunnen we niet alleen onze kennis rond het havenverkeer delen, maar ook samen de verkeersveiligheid in het havengebied verhogen. Dit past in de integrale en geïntegreerde benadering van verschillende veiligheidsissues in de haven van Antwerpen waarbij de Havenkapiteinsdienst een bevoorrechte partner is.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden