Clicky


Russische buitenlandminister: derde wereldoorlog 'reëel' gevaar

Russische buitenlandminister: derde wereldoorlog 'reëel' gevaar
25-04-2022 23:10 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov heeft maandag tegen Russische staatsmedia gezegd dat er een "reëel" gevaar is dat er een derde wereldoorlog komt. Wel zou Rusland zo'n oorlog ontoelaatbaar vinden, stelt hij. Ook wil de Rusland de "kunstmatige" risico's op een nucleaire oorlog verminderen.

"Het gevaar is serieus, het is echt, je kan het niet onderschatten", zei Lavrov tegen het Russische staatspersbureau Interfax over de kans op een nieuwe wereldoorlog.

Lavrov zei dat er hoe dan ook een akkoord zal komen met Oekraïne, maar dat de inhoud van dat akkoord afhankelijk is van de militaire situatie.

Volgens de buitenlandminister doet Kiev alleen "alsof" ze onderhandelen. "Welwillendheid heeft beperkingen. Als het niet wederzijds is, helpt dat het onderhandelingsproces niet", aldus Lavrov. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zou volgens de minister "een goede acteur" zijn. "Maar als je je goed richt op wat hij zegt, spreekt hij zichzelf duizenden keren tegen". Desondanks zegt hij dat Rusland het vredesoverleg met Oekraïne doorzet.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba reageerde op Twitter op de uitspraken van Lavrov. Volgens Koeleba lukt het Rusland niet derde landen ervan te weerhouden om Oekraïne bij te staan in het conflict. "Daarom wordt er nu gesproken over een 'reëel' gevaar op een derde wereldoorlog. Dit betekent slechts dat Moskou aanvoelt dat het gaat verliezen in Oekraïne. De wereld moet nu juist z'n inzet om Oekraïne te steunen opvoeren, zodat we kunnen zegevieren en de Europese en wereldwijde veiligheid kunnen waarborgen."