Clicky

 
Transport Online - Rusland: tijdelijke wapenstilstand bij staalfabriek Marioepol

Rusland: tijdelijke wapenstilstand bij staalfabriek Marioepol

Rusland: tijdelijke wapenstilstand bij staalfabriek Marioepol
25-04-2022 12:38 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - Rusland heeft voor maandag een tijdelijke en eenzijdige wapenstilstand aangekondigd voor de omgeving van de staalfabriek in Marioepol. Op het enorme terrein van Azovstal verblijven volgens Oekraïense functionarissen zo'n duizend burgers.

Het ministerie van Defensie in Moskou heeft gezegd dat de Russische troepen hun wapens zullen neerleggen, zodat burgers kunnen vertrekken in een richting naar keuze. Tot wanneer de wapenstilstand duurt en of deze vaker zal worden afgekondigd, is niet duidelijk. Eerder gaven de verdedigers van het complex massaal geen gehoor aan Russische ultimatums voor overgave.

De Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek meldt op Telegram dat een Oekraïens verzoek voor de vrije doorgang van burgers en gewonde militairen uit Azovstal door Rusland is afgewezen. Wat Rusland heeft aangekondigd, is volgens haar geen humanitaire corridor. "Het is belangrijk om te begrijpen dat een humanitaire corridor wordt geopend met instemming van beide partijen. Een eenzijdig afgekondigde corridor biedt geen veiligheid en is daarom geen humanitaire corridor."

De Russische president Vladimir Poetin gaf vorige week opdracht te stoppen met de aanval op het fabrieksterrein. Wel moest het worden omsingeld. Een adviseur van de Oekraïense president zei afgelopen weekend dat Russische troepen alsnog probeerden Azovstal te bestormen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden