Clicky

 
Transport Online - Vrachtwagens Belgische Kumas Trans in beslag genomen

Vrachtwagens Belgische Kumas Trans in beslag genomen

Vrachtwagens Belgische Kumas Trans in beslag genomen

TESSENDERLO - Na een gecoördineerde actie van de Belgische inspectiediensten, in samenwerking met de politie, zijn meer dan 35 Bulgaarse chauffeurs gestrand in Tessenderlo. Na een hele dag van verhoren werden alle voertuigen van Kumas Trans in beslag genomen en werden de chauffeurs ondergebracht in een hotel in de buurt. Dat meldt de Belgische transportvakbond BTB-ABVV.

BTB-ABVV werd zondagmiddag benaderd door een van de chauffeurs die een mondje. Hij vertelde dat ‘s ochtends de inspectiediensten en politie binnenvielen op het hoofdkantoor van het transportbedrijf waar tevens hun vrachtwagens geparkeerd stonden.

Frank Moreels voorzitter BTB-ABVV: "Alle chauffeurs die in Tessenderlo hun weekendrust aan het nemen waren zijn gestrand. Hun vrachtwagen werd in beslag genomen en ze kunnen daardoor niet meer aan het werk. Ze zijn ten einde raad want ze hebben geen geld of voertuig om te werken of terug te keren naar Bulgarije." 

De chauffeurs krijgen vandaag, maandag 25 april, wel de kans om hun persoonlijke bezittingen uit hun voertuig te halen.

Alle chauffeurs vertelden BTB-ABVV hetzelfde verhaal. Ze komen naar België met hun Bulgaarse vrachtwagen of hun eigen auto als ze met een Belgische vrachtwagen moeten rijden. Elke chauffeur heeft een Bulgaars contract terwijl hun werkgever in België actief is en slechts een postbus heeft in Bulgarije.

Elke chauffeur heeft recht op Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden. Bijna allemaal hebben ze bijna twee maanden loon tegoed. "Het is een typisch geval van sociale dumping, uitbuiting en fraude waarbij chauffeurs uitgebuit worden door een malafide Belgische werkgever die zijn bonafide collega transporteurs kapot concurreert met dumping tarieven. Tarieven die hij alleen maar kan aanbieden omdat hij deze sociale dumping en fraude gebruikt."

BTB-ABVV zal de gestrande chauffeurs bijstaan door hen eventueel aan een fatsoenlijke baan te helpen of te repatriëren.

Frank Moreels: “We nemen hiervoor contact op met onze collega’s van de Bulgaarse transportvakbond en de Europese Transport Federatie ETF. Bovendien zullen we de zaak aanhangig maken bij het Europese Arbeidsauditoraat (ELA)." 

ELA kan ervoor zorgen dat de Bulgaarse inspectiediensten vorderingen kan instellen bij het bedrijf in Bulgarije. BTB-ABVV zal in nauwe samenwerking met de Bulgaarse transportvakbond en ETF het dossier van al deze chauffeurs nauwgezet opvolgen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,176
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats