Clicky


Volt vraagt hulp regeringscommissaris Hamer na zaak-Gündoğan

Volt vraagt hulp regeringscommissaris Hamer na zaak-Gündoğan
24-04-2022 14:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN BOSCH - De politieke partij Volt heeft hulp gevraagd van Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Dat zei fractieleider Laurens Dassen zondag op een ingelast congres van de partij in Den Bosch naar aanleiding van het royement van het Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Zij is uit de partij gezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

Het zijn "ontzettend pijnlijke weken" geweest voor de jonge partij, zei Dassen. Hij vond de hele affaire "super moeilijk" en gaf toe dat het niet allemaal goed is verlopen. Hij sprak van een partij met "groeipijnen". Hamer moet "ons helpen hoe het beter kan", zei hij. Maar een ding maakte Dassen de leden duidelijk: ook als de rechter Gündoğan in hoger beroep in het gelijk stelt, is er voor haar geen plaats meer bij Volt. Hij kreeg daarop een luid applaus van de aanwezige leden.

Gündoğan werd medio februari na meldingen van grensoverschrijdend gedrag geschorst. Toen waren er met haar al gesprekken, coaching en mediation geweest, aldus het bestuur. Gündoğan stapte na de schorsing naar de rechter die haar gelijk gaf. Maar de zaak liep uit de klauwen en Volt zette haar uiteindelijk uit de partij. Het bestuur erkent dat het allemaal "heel veel beter" had gekund, maar blijft achter het besluit staan.

De leden zijn kritisch naar het bestuur. Vragenstellers zeggen zelfreflectie bij het bestuur te missen. De communicatie richting Gündoğan kwam "nodeloos hard" over. De schorsing kwam als een "donderslag bij heldere hemel", aldus een lid. "Er lag geen handboek crisiscommunicatie klaar", erkende secretaris Rob Keijsers. De partij wil van de affaire leren, zegt hij. Er komen vertrouwenspersonen, een adviesraad en de partij wordt geprofessionaliseerd.