Clicky


Russische Amsterdam Trade Bank failliet verklaard

Russische Amsterdam Trade Bank failliet verklaard
22-04-2022 19:09 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 22:52 uur] De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. Curator Toni van Hees legt uit dat Britse en Amerikaanse sancties de bank uiteindelijk fataal werden. De vele duizenden klanten van de bank kunnen hun spaargeld tot een ton terugkrijgen via het Nederlandse depositogarantiestelsel.

De bank had zelf een aanvraag ingediend voor een bankroet, wat vervolgens door de rechtbank in Amsterdam is uitgesproken. Leveranciers van bijvoorbeeld software konden door de strafmaatregelen niet langer zaken doen met ATB, waardoor het heel moeilijk was om nog verder te gaan met bankieren. Daarnaast weigerden de grote Nederlandse banken betalingsopdrachten uit te voeren van ATB, schrijft toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) aan het ministerie van Financiën.

Eerder deze week waren er al signalen dat er wat te gebeuren stond bij ATB. Het Financieele Dagblad meldde op basis van bronnen dat de bank investeerders probeerde te benaderen. Curator Van Hees geeft aan dat er pogingen zijn ondernomen om een oplossing te vinden voor de problemen door de sancties.

Volgens DNB heeft de bank 23.000 particuliere rekeninghouders, van wie er bijna 6000 in Duitsland wonen. Banktegoeden van rekeninghouders bij ATB zijn tot een bedrag van 100.000 euro beschermd. In totaal ontvangen de klanten via het garantiestelsel 700 miljoen euro. Klanten die beleggingsdiensten afnamen bij de bank kunnen onder bepaalde voorwaarden maximaal 20.000 euro terugkrijgen.

ATB bestaat sinds 1994 en er werken volgens de eigen website van de bank ongeveer 150 mensen. Moederbedrijf Alfa Bank is een grote Russische bank die werd opgericht door de Russen Petr Aven en Michail Fridman. Zij staan op de sanctielijst van de Europese Unie omdat ze bij de kring van Poetin-vertrouwelingen zouden horen.

Fridman heeft een belang tussen de 25 en 50 procent in ATB, staat in een register van de Kamer van Koophandel. Door de Russische wortels van ATB scherpte DNB vanaf februari het toezicht op de bank aan. Zo vroeg de toezichthouder de op de Amsterdamse Zuidas gevestigde bank om extra waarborgen dat de sancties goed zouden worden nageleefd. Dat betekende onder meer dat ATB niet meer mocht handelen met zijn eigen aandeelhouder Fridman en andere gesanctioneerde eigenaren. Zij werden ook op afstand gezet van de dagelijkse leiding van ATB.

ATB was niet direct bereikbaar voor vragen van het ANP.