Clicky

 
Transport Online - Brussel: Russisch gas in roebels betalen wellicht toch mogelijk

Brussel: Russisch gas in roebels betalen wellicht toch mogelijk

Brussel: Russisch gas in roebels betalen wellicht toch mogelijk
22-04-2022 16:52 | Financieel | auteur ANP/RTR

BRUSSEL - Bedrijven in de EU kunnen mogelijk toch met Russische roebels voor hun gasaankopen betalen zonder de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne te schenden. Dat schrijft de Europese Commissie aan de lidstaten als reactie op het decreet van president Vladimir Poetin eind maart dat buitenlandse gaskopers uit "onvriendelijke landen", waaronder de meeste EU-lidstaten, in de Russische munt moeten betalen.

Maar het dagelijks EU-bestuur meldt meteen dat nog niet duidelijk is hoe de door Moskou geplande procedure werkt. Poetin eist van de kopers van gas dat ze twee rekeningen openen, één in roebels en één in vreemde valuta. Daarbij is Gazprombank verantwoordelijk voor het omzetten van de valuta en het overmaken van de roebelbetaling. Volgens een eerdere analyse van de commissie zou Rusland via de centrale bank de volledige controle krijgen over het tijdstip van transacties en het tijdstip waarop de koper van zijn verplichtingen wordt ontheven. Ook zou Rusland de wisselkoers kunnen manipuleren om daarmee een voordeel te hebben.

Europese landen worstelen met het dilemma van het kopen van Russisch gas en olie, terwijl ze het land eigenlijk willen straffen voor de inval in Oekraïne. De beslissing over hoe voor de levering wordt betaald ligt uiteindelijk bij de bedrijven die gas uit Rusland kopen. Die zitten in een lastig parket, aangezien Europese bedrijven zich aan de sancties moeten houden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions