Clicky

 
Transport Online - Fiscus ontving al duizenden claims op niet bestaand trustfonds

Fiscus ontving al duizenden claims op niet bestaand trustfonds

Fiscus ontving al duizenden claims op niet bestaand trustfonds
22-04-2022 13:49 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Belastingdienst heeft de afgelopen tijd zo 'n 7900 brieven ontvangen van mensen die aanspraak meenden te kunnen maken op uitkeringen uit een "geboortetrust" van 1,5 miljoen euro. De fiscus kan niets met die verzoeken maar heeft er wel veel onnodig werk aan, bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht van NRC.

Op verschillende websites zijn standaardbrieven te vinden, soms tegen betaling, waarmee mensen de zogenoemde Trustbelastingdienst zouden kunnen aanschrijven. De briefschrijvers is wijsgemaakt dat de fiscus voor iedere burger een trustfonds van 1,5 miljoen euro beheert. Wie zichzelf vrij verklaart en alle banden met de overheid doorsnijdt, zou dat geld als een "erfenis" kunnen opeisen.

"Geloof niet in valse profeten", waarschuwt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) met opgeheven vinger. De Trustbelastingdienst bestaat immers niet, maar de echte Belastingdienst moet wel op elk verzoek ingaan. "Iedereen die een brief schrijft krijgt netjes antwoord", zegt een woordvoerder. De ambtenaren die dat doen "hadden ook mensen kunnen helpen met een terecht verzoek".

Rechter

Sommige briefschrijvers namen met de afwijzingsbrief van de fiscus geen genoegen en stapten naar de rechter. De rechtbank Midden-Nederland nam hun beroep evenwel niet in behandeling, meldde zij eerder dit jaar al in een nieuwsbericht. "Omdat de Trustbelastingdienst geen bestaand bestuursorgaan is kan de rechtbank niet oordelen over het handelen van deze ‘dienst’."

Omdat de verzoeken gestuurd zijn naar een postbus van de Belastingdienst, gaat de rechtbank ervan uit dat die wordt bedoeld. Maar: "er bestaat geen wettelijke regeling over een geboortetrust, zoals eisers die voor ogen hebben. Zij hebben dus ook geen financiële aanspraak van 1,5 miljoen euro op die geboortetrust en al helemaal niet op enige uitkering van de Belastingdienst of enig ander overheidsorgaan."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden