Clicky

 
Transport Online - D66-voorzitter door het stof: had moeten optreden in MeToo-zaak

D66-voorzitter door het stof: had moeten optreden in MeToo-zaak

D66-voorzitter door het stof: had moeten optreden in MeToo-zaak
21-04-2022 14:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - D66-voorzitter Victor Everhardt is door het stof gegaan voor de manier waarop het partijbestuur is omgegaan met de conclusies van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van een prominent partijlid. Hij maakte excuses aan het slachtoffer van de MeToo-zaak, en aan de leden van zijn partij. Aanleiding voor een nieuw onderzoek ziet hij echter niet.

Ook partijleider Sigrid Kaag uitte in een chaotische persconferentie op het partijbureau haar spijt dat zij niet meer heeft gedaan met de berichten die het slachtoffer aan haar persoonlijk stuurde. Kaag en Everhardt stonden donderdag na bijna een week van stilte de pers te woord over berichtgeving in de Volkskrant over de kwestie.

Everhardt erkent nu dat in 2015 en 2016 wel degelijk sprake was van grensoverschrijdend gedrag door partijstrateeg Frans van Drimmelen jegens een vrouwelijke collega, en dat daartegen had moeten worden opgetreden. Hij rekent het ook zichzelf aan dat dit niet is gebeurd. "Dat spijt mij zeer."

Geen juiste inschatting

D66 is er volgens Everhardt niet in geslaagd het slachtoffer "een veilige werkomgeving" te bieden. "Alles wat zich afgelopen week heeft afgespeeld moet voor haar bijzonder moeilijk zijn geweest." Maar dat geldt volgens de partijvoorzitter ook voor de leden, van lokale politici tot vrijwilligers.

Het partijbestuur trekt het zich zeer aan dat de vrouw onvoldoende in bescherming is genomen. Doordat D66 Van Drimmelen liet aanblijven als voorzitter van de talentencommissie, kwam zij hem keer op keer opnieuw tegen. Ook rond het verschijnen van het onderzoeksrapport over de kwestie vorig jaar heeft het bestuur "geen juiste inschatting gemaakt". Eerder zei Everhardt al dat hij bij zijn aantreden al doorhad dat de kwestie, ondanks het rapport dat hierover in februari 2021 naar buiten kwam, niet voldoende was afgehandeld. Ook op dat moment had hij meer moeten doen, erkent de voorzitter.

Geen nieuw onderzoek

De Volkskrant berichtte zaterdag over de vertrouwelijke bijlage bij dat rapport, waarin zou zijn geconcludeerd dat Van Drimmelen zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat bericht was aanleiding beide stukken opnieuw te wegen. Ondanks de nieuwe conclusies ziet D66 geen aanleiding voor een nieuw onderzoek, zegt Everhardt. Hij benadrukt dat de partij al veel stappen heeft gezet om voor een veiligere verenigingscultuur te zorgen. Er wordt in het weekend van 13 mei een ledenbijeenkomst gehouden om in gesprek te gaan over de kwestie.

Van Drimmelen heeft deze week op dringend verzoek van het partijbestuur zijn lidmaatschap van D66 opgezegd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,211
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden