Clicky


Turntrainers Kooistra en Werkhoven vrijgesproken door ISR

Turntrainers Kooistra en Werkhoven vrijgesproken door ISR
21-04-2022 11:56 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft turntrainers Wolther Kooistra en Claudia Werkhoven vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Volgens de tuchtcommissie is onvoldoende vast komen te staan dat de trainers van turnclub Turnz Amsterdam zich schuldig hebben gemaakt aan overtredingen van het tuchtreglement.

Tegen Kooistra en Werkhoven zijn, zo valt uit de uitspraak op te maken, in ieder geval vier aangiften gedaan. De incidenten die in de meldingen naar voren komen, gaan voornamelijk over de periode 2010-2020.

Tegen Kooistra eiste de aanklager een schorsing van zestien maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Voor Werkhoven was de eis een voorwaardelijke schorsing van acht maanden met een proeftijd van twee jaar. De aanklager heeft vier weken de tijd om in beroep te gaan bij het ISR.

Kooistra en Werkhoven hebben in Amsterdam onder anderen Oranje-turnsters Sanna Veerman en Elze Geurts onder hun hoede.

In de uitspraak meldt het ISR dat de verklaringen van de melders onvoldoende zijn onderbouwd en dat deze vooral meningen bevatten. "De ISR-uitspraken over Wolther en Claudia zijn vrijwel identiek. Als je de één leest, heb je de ander ook gelezen. Hier en daar is er een nuanceverschil", zegt Dolf Segaar, advocaat van zowel Kooistra als Werkhoven.

De KNGU legde in de zomer van 2020 het topsportprogramma voor de vrouwen tijdelijk stil vanwege de stroom aan beschuldigingen aan het adres van diverse trainers die bij de bond in dienst waren. Bondscoach Gerben Wiersma en coach Vincent Wevers werden tijdelijk geschorst, maar mochten al snel onder onafhankelijk toezicht hun werk hervatten.

Wiersma besloot in maart vorig jaar om op te stappen. Hij werd in eerste instantie vrijgesproken door de tuchtcommissie, maar in tweede aanleg alsnog schuldig bevonden aan grensoverschrijdend gedrag. Wiersma kreeg geen straf opgelegd. Nico Zijp werd door het ISR vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Patrick Kiens trof na zijn vrijspraak, onder druk van een hoger beroep, naar verluidt een schikking: hij kreeg zes maanden voorwaardelijke schorsing, met een proeftijd van twee jaar. In de zaak tegen Vincent Wevers is nog geen uitspraak gedaan.