Clicky


Poetin noemt aanval Marioepol succesvol en stopt actie

Poetin noemt aanval Marioepol succesvol en stopt actie
21-04-2022 10:03 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn minister van Defensie Sergej Sjojgoe gefeliciteerd met "de succesvolle operatie in Marioepol". Hij zei dat de aanval op het industrieterrein van staalbedrijf Azovstal bij de stad wordt stopgezet. Het is volgens Poetin niet nodig het offensief daar verder voort te zetten.

Het industrieterrein waar nog mogelijk een paar duizend Oekraïense strijders verzet bieden, wordt helemaal afgegrendeld volgens Poetin. Sjojgoe had bekendgemaakt dat de stad in Russische handen was, maar het grote complex van het bedrijf Azovstaal nog steeds niet. Volgens het Kremlin zullen strijders die het complex verlaten en zich overgeven met respect worden behandeld. Om het omsingelde staalbedrijf wordt al geruime tijd hevig gevochten.

Het is niet duidelijk of het plotseling stopzetten van de aanval op het industrieterrein te maken heeft met de orthodoxe paasdagen die van donderdag tot en met zondag duren. De Oekraïense vicepremier Irinia Veresjtsjoek heeft Rusland opgeroepen alle burgers en gewonden die in het complex van Azovstal zijn te laten vertrekken. Volgens haar gaat het om circa duizend burgers en vijfhonderd gewonde militairen. Volgens Sjojgoe hebben de Oekraïners gevraagd te onderhandelen over het vertrek van de mensen die nog op het Azovstal-terrein zijn.

De Russen schatten het aantal strijders in het complex op circa 2000. Het gaat voornamelijk om leden van extreemrechtse Oekraïense milities die de stad in de 2014 in handen kregen. President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft donderdag erkend dat het militair onmogelijk is het complex te ontzetten.