Clicky


Advocaat The Voice-slachtoffers: ITV wist al lang van wangedrag

Advocaat The Voice-slachtoffers: ITV wist al lang van wangedrag
20-04-2022 23:29 | Showbizz | auteur ANP

AMSTERDAM - Personen in het management van ITV Studios, het bedrijf dat The Voice of Holland produceert, waren voor de uitzending van BOOS al lang en breed op de hoogte van de misstanden op de werkvloer bij het programma. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra, die vier slachtoffers van The Voice vertegenwoordigt, woensdag in Jinek.

Volgens hem was Rick Brug, die nu in het management van ITV zit, en eerder werkte bij Talpa door John de Mol op de hoogte gesteld van een klacht over misstanden bij The Voice die De Mol in 2019 kreeg.

Hij stelt dat de melding die John de Mol in 2019 kreeg "is begraven", onder meer door toedoen van Rick Brug. "Het persbericht dat RTL en ITV van niets wisten, klopt dus niet. Bij mijn cliënten gingen door dat bericht alle alarmbellen op rood. Zij hebben geen vertrouwen meer in ITV en nemen deze aanpak niet serieus."

ITV liet een onderzoek instellen door advocatenkantoor Van Doorne. Maar volgens Diekstra durven slachtoffers zich daar niet te melden. "Het kantoor levert prima werk, maar is wel ingehuurd door ITV. Je weet dus uiteindelijk niet wat er met die informatie gebeurt, en of het tegen je gebruikt gaat worden of niet." ITV was woensdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Verzoek aan kabinet

Diekstra wil dat Mariëtte Hamer, de nieuwe regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, er bij het kabinet op aandringt een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de misstanden rondom The Voice of Holland te doen. "Alleen door goed onderzoek te doen kan er uiteindelijk echt recht worden gedaan aan de slachtoffers’’, stelde Diekstra eerder al. De raadsman vreest dat verdere aarzeling om de misstanden aan te pakken uiteindelijk zal leiden tot afstel.

"Door nu niet door te pakken verliezen we het momentum om de verandering te kunnen aanjagen die nodig is om de cultuur die leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag te doorbreken", aldus Diekstra. "Als je als overheid nu niets doet, kun je later niet meer met droge ogen zeggen dat je er alles aan gedaan hebt.’’

Cultuurverandering

Hamer ging begin april aan de slag. Met de nieuwe regeringscommissaris wil het kabinet naar eigen zeggen "bewustwording en een cultuurverandering creëren, want intimidatie en misbruik zijn niet acceptabel". De commissaris mag het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseren over maatregelen die nodig zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan.

De aanstelling van Hamer volgt op de onthullingen over misstanden bij het RTL-programma The Voice of Holland. Tientallen slachtoffers spraken zich uit in en rond de uitzending van het programma BOOS van Tim Hofman. Inmiddels liggen er meerdere aangiften tegen Ali B, orkestleider Jeroen Rietbergen en een regisseur van het programma.