Clicky

 
Transport Online - ACM onderzoekt mogelijk kartel in wegmeubilair

ACM onderzoekt mogelijk kartel in wegmeubilair

ACM onderzoekt mogelijk kartel in wegmeubilair

DEN HAAG - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk kartel tussen bedrijven die wegmeubilair maken. Daarvoor heeft de ACM eerder deze maand een inval gedaan. De ACM vermoedt dat een aantal bedrijven vooraf contact heeft gehad over de prijs die ze zouden rekenen bij overheidsaanbestedingen van wegmeubilair.

Prijsafspraken bij aanbestedingen benadelen opdrachtgevers en zorgen voor hoge prijzen

Concurrenten mogen onderling geen afspraken maken over de prijs die zij vragen voor hun producten of diensten. Dat geldt ook voor inschrijvingen bij aanbestedingen. Bedrijven mogen geen (prijs)afspraken maken waardoor duidelijk wordt wie welke aanbesteding gaat winnen. Dan is er geen concurrentie om prijs, kwaliteit en innovatie. 

Hoe gaat het onderzoek verder?

De ACM onderzoekt de komende tijd of de concurrentieregels inderdaad zijn overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat die regels niet zijn overtreden. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie, zoals een boete.

Aanbestedingen moeten eerlijk verlopen

Bij een aanbesteding nodigt een opdrachtgever verschillende bedrijven uit om een offerte te maken voor een bepaalde opdracht. De bedrijven moeten onafhankelijk van elkaar een offerte opstellen. Elk bedrijf moet zelfstandig en in onzekerheid over wat andere bedrijven gaan doen, bepalen tegen welke prijs en voorwaarden hij bereid is de opdracht uit te voeren. Bedrijven mogen onderling geen afspraken maken of informatie uitwisselen over óf ze een offerte gaan indienen en over de prijs of voorwaarden die ze willen hanteren. Als zij dat wel doen, wordt de concurrentie beperkt en krijgt de opdrachtgever een minder scherp aanbod. Daardoor betaalt de opdrachtgever meer of krijgt hij minder goede voorwaarden.

De ACM en aanbestedingen

De ACM ziet erop toe dat markten goed werken voor mensen en bedrijven. Aanbestedingen moeten eerlijk verlopen. De concurrentieregels gelden voor grote én kleine bedrijven. Ondernemers die een aanbesteding vervalsen kunnen een boete van de ACM krijgen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats