Clicky


 


Limburgse Staten moeten zelf beslissen over toekomst vliegveld

Limburgse Staten moeten zelf beslissen over toekomst vliegveld
20-04-2022 17:36 | Algemeen | auteur ANP

MAASTRICHT - [update 19:15 uur] Het provinciebestuur van Limburg laat de beslissing over de toekomst van Maastricht Aachen Airport volledig over aan Provinciale Staten. De staten mogen op 3 juni zelf kiezen uit in totaal vier toekomstscenario's, blijkt uit een woensdag gepresenteerd voorstel van Gedeputeerde Staten aan de Staten. Drie scenario's laten het vliegveld bestaan, één kiest voor sluiting.

Eerder woensdag was verwarring ontstaan. De stukken suggereerden dat GS voor sluiting van het vliegveld waren. Meerdere media meldden dit vervolgens. Een woordvoerder van de provincie zei woensdagmiddag echter dat de stukken anders gelezen moeten worden. Volgens hem laten GS het volledig aan de Staten om een keuze te maken uit de vier opties. De woordvoerder zei dat het voorstel onhandig geformuleerd is, maar dat GS geen enkele voorkeur hebben.

De gedeputeerden wijzen er wel op dat kiezen voor het openhouden van het vliegveld automatisch een renovatie van de start- en landingsbaan inhoudt. En dat gaat ruim 35 miljoen euro kosten. Met sluiting van MAA is de provincie volgens twee recente onderzoeken het goedkoopst uit. De vier mogelijke toekomstscenario's zijn bekeken op aspecten rond onder meer natuur, landschap, klimaat, veiligheid en gezondheid.

De meeste fracties in de Staten lijken meer te voelen voor openhouden van de luchthaven zonder verdere groei, waarbij de nadruk dan op vrachtverkeer komt te liggen. Tot nog toe waren alleen GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor sluiting. Mochten de Staten een van de drie andere opties kiezen, dan moeten zij om te beginnen 35 miljoen euro reserveren, aldus GS.

MAA leunt al jaren zwaar op steun door de provincie. Met name omwonenden pleiten voor sluiting. Zij vinden een vliegveld in een dichtbevolkt gebied niet kunnen. Er is veel geluidsoverlast en dakpannen komen los door laag overvliegende vrachtvliegtuigen. Ook veroorzaakt het vliegveld volgens tegenstanders schade voor het toerisme in Limburg.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats