Clicky


WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan VS

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan VS
20-04-2022 12:20 | Buitenland | auteur ANP/AFP

LONDEN - Julian Assange, de Australische oprichter van het klokkenluidersplatform WikiLeaks, mag door het Verenigd Koninkrijk worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De rechter van het Westminster Magistrate's Court heeft het bevel voor de uitlevering goedgekeurd, alleen minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel moet nog haar handtekening onder het bevel zetten.

De advocaten van Assange kunnen bij Patel nog beroep aantekenen tegen het besluit. Zij hebben tot 18 mei om dit te doen.

Assange wordt in de VS verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij zou daardoor onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten hebben. Hij kan 175 jaar celstraf krijgen in de VS.

Steunbetuigingen

Buiten de rechtbank waren tientallen mensen bijeengekomen om hun steun te betuigen aan Assange en te demonstreren tegen uitzetting.

De 50-jarige Assange probeert al jaren een proces in de VS te voorkomen. Hij werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Assange werd op grond daarvan in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en vluchtte naar de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad, omdat hij bang was via Zweden naar de VS te worden uitgezet. Daar bleef hij negen jaar, tot hij moest vertrekken. In 2019 stopte Zweden de vervolging van Assange. Hij werd alsnog opgepakt in Londen, omdat de VS dat vroegen. Ook moest hij een celstraf uitzitten voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht.

In december 2021 besloot een Britse rechtbank dat Assange uitgeleverd mag worden in een beroepszaak die was aangespannen door de VS. De uitlevering werd mogelijk doordat de VS beloofden Assange niet in een streng beveiligde gevangenis op te sluiten en dat hij een eventuele straf in Australië mag uitzitten. Daarvoor had een andere Britse rechter besloten dat Assange niet kon worden uitgeleverd, vanwege gezondheidsklachten en de inhumane situatie waar hij in een Amerikaanse gevangenis in terecht zou kunnen komen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats