Clicky

 
Transport Online - Bondskanselier Scholz zegt dat wapens voor Oekraïne op zijn

Bondskanselier Scholz zegt dat wapens voor Oekraïne op zijn

Bondskanselier Scholz zegt dat wapens voor Oekraïne op zijn
19-04-2022 19:35 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - De Duitse strijdkrachten hebben geen wapenvoorraden meer die ze naar Oekraïne kunnen sturen als militaire hulp. Dit zei bondskanselier Olaf Scholz. Hij suggereerde dat de Duitse industrie nog wel behulpzaam kan zijn met de productie van wapens die andere NAVO-partners als hulp willen sturen.

Scholz zei dit volgens de omroep MDR na een videoconferentie met leiders van EU-lidstaten, NAVO-lidstaten en landen van de G7. Duitsland blijft Oekraïne wel bijstaan, maar met andere middelen zoals financiële steun en mogelijk wapens die dan nog moeten worden gemaakt. Het gaat vooral om anti-tankwapens en luchtafweer. Duitsland zou geld kunnen geven aan Oekraïne om die wapens aan te schaffen.

Hij is geen voorstander van het leveren van hypermoderne Duitse Leopard-tanks aan Oekraïne. Het zou volgens hem beter zijn wapens te leveren waarvan de Oekraïners weten hoe ze werken omdat ze die al hebben. Volgens Scholz was iedereen het op de videoconferentie daarover eens. Bij de conferentie waren onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Franse president Emmanuel Macron, NAVO-chef Jens Stoltenberg en een reeks premiers, onder wie die van Canada, Groot-Brittannië, Italië, Japan en Polen.

Biden beloofde Oekraïne onder meer meer artillerie te sturen, Japan beloofde speciale pakken die tegen chemische wapens beschermen en verhoogde het toegezegde bedrag aan leningen aan Oekraïne naar 300 miljoen dollar (278 miljoen euro). De Britse en Italiaanse premiers, Boris Johnson en Mario Draghi, spraken over meer sancties tegen Rusland en meer humanitaire en militaire hulp aan Oekraïne. De leiders bleven volgens waarnemers op de door hen ingeslagen weg en kwamen dinsdag niet met nieuwe inzichten of beleidspunten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden