Clicky


Vijftien Nederlandse diplomaten moeten Rusland verlaten

Vijftien Nederlandse diplomaten moeten Rusland verlaten
19-04-2022 17:30 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - Vijftien Nederlandse diplomaten moeten Rusland verlaten als vergelding voor de zeventien Russen die eerder werden uitgezet door Nederland. Het gaat om veertien medewerkers van de ambassade in Moskou en een medewerker van het consulaat in Sint-Petersburg, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze moeten binnen twee weken zijn vertrokken.

Rusland heeft dinsdag ook diplomaten uit België laten weten dat ze moeten vertrekken, maar maakte geen aantal bekend. Later zei een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken dat twaalf personeelsleden van de ambassade in Moskou het land dienen te verlaten. De Belgen zetten eerder 21 Russische ambassademedewerkers uit op verdenking van spionage.

De Belgische ministerie "betreurt" het Russische besluit. "Dit besluit is volstrekt ongerechtvaardigd en ongegrond, aangezien deze personeelsleden hun functie uitoefenen met volledige inachtneming van hun diplomatieke accreditatie en van het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke relaties."

Rusland geeft overigens aan dat Nederland achttien Russische diplomaten heeft uitgezet. Nederland meldde zelf dat het om zeventien ging, en dat die zeventien eigenlijk werkten voor de Russische inlichtingendiensten.