Clicky

 
Transport Online - Oekraïne: Russisch offensief in oosten begonnen

Oekraïne: Russisch offensief in oosten begonnen

Oekraïne: Russisch offensief in oosten begonnen
19-04-2022 00:06 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR/AFP

KIEV - Het verwachte offensief van het Russische leger in het oosten van Oekraïne lijkt na de hergroepering begonnen. Dat hebben militaire autoriteiten in Kiev maandag gezegd. "We zien signalen van het begin van de aanval op het oostelijk strijdtoneel", aldus een mededeling van de generale staf. Later scherpte de chef van de presidentiële staf Andrij Jermak dat bericht aan met de post op Telegram "de tweede fase van de oorlog is begonnen".

Zijn baas Volodimir Zelenski bevestigde in een videoboodschap de nieuwe aanvalslinies van de Russen aan de oostflank. "We kunnen nu zeggen dat de Russische strijdkrachten het startsein hebben gegeven voor de slag om de Donbas, waarop ze zich al zo lang hebben voorbereid".

De Russische focus lijkt gericht op het gebied rond Charkov en Donetsk. In de provincie Charkov zijn naar het zich laat aanzien offensieven ingezet op de plaatsen Izjoem en Barvinkove. Gouverneur Pavlo Kirilenko meldde laat op de avond via platform Telegram dat door de beschietingen en bombardementen zeker vier burgerdoden zijn te betreuren. De invasietroepen rukken ook op richting Slovjansk in de provincie Donetsk.

Donbas

De gouverneur van Loehansk, Serhij Haidai, meldde ook Russische oorlogshandelingen. "We zijn de controle over het stadje Kreminna kwijt. Er zijn straatgevechten gaande", zei hij en voegde eraan toe dat evacueren geen optie meer is. "De situatie lijkt elk uur erger te worden."

Moskou had eerder al laten weten dat het belangrijkste doel op dit moment is om de Donbas, waar pro-Russische separatisten al jarenlang strijd leveren, onder controle te krijgen en een verbinding over land met de Krim tot stand te brengen.

Voor dat laatste is het veroveren van de zuidelijke havenstad Marioepol noodzakelijk. Op het enorme complex van een staalfabriek, dat volledig is omsingeld door Russische troepen, zou nog een een groepje verzetsstrijders verscholen zitten. Volgens het stadsbestuur hebben door de aanhoudende bombardementen ook ten minste duizend burgers daar hun toevlucht gezocht, met name vrouwen, kinderen en bejaarden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden