Clicky


Poetin ziet 'eigen doelpunt' in westerse sancties

Poetin ziet 'eigen doelpunt' in westerse sancties
18-04-2022 18:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA/RTR

MOSKOU - De westerse economie verslechtert snel en dat is mede het gevolg van de sancties die westerse landen tegen Rusland hebben afgekondigd. Het is een eigen doelpunt van het Westen, aldus Poetin, die het ook een "economische Blitzkrieg" noemde. Volgens de Russische president stabiliseert zich echter de economie van zijn land, inclusief de inflatie van rond de 17,5 procent. Rusland is doelwit van zware economische sancties van de westerse landen naar aanleiding van de aanval op Oekraïne die 24 februari is begonnen. Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas en olie en van andere belangrijke grondstoffen.

De zich voortslepende strijd in Oekraïne is ondertussen een zware kostenpost voor de Russische staat. Maar Poetin ziet het als een noodzakelijke missie voor de veiligheid van zijn land en van etnische Russen in het oosten van Oekraïne. Het is volgens critici mogelijk ook een poging van de al meer dan twintig jaar regerende Poetin de aandacht van de Russen af te leiden van vele jaren van chronische economische problemen, mede veroorzaakt door de aanhoudende corruptie. Russen verliezen hun hoop op meer inkomen en een betere toekomst met Poetins stagnerende economische beleid.

Poetin heeft maandag in een kabinetszitting de ministers opgeroepen de lonen van ambtenaren, de pensioenen en de uitkeringen te verhogen en "aan te passen aan de inflatie". En er moet nieuw geld in de economie worden gepompt om de consumptie te stimuleren. "Het is nu uiterst belangrijk de binnenlandse vraag te steunen om een overmatige krimp te voorkomen." Volgens Poetin is daar geld voor beschikbaar, omdat in het eerste kwartaal van 2022 de staatshuishouding een recordoverschot beleefde.

Volgens waarnemers die The Financial Times citeert, staat Rusland nu voor een van de ergste economische crises sinds begin jaren negentig toen de Sovjet-Unie net uiteen gevallen was en er economische chaos heerste. Rusland zou dit jaar zijn bruto binnenlands product met zeker 11 procent zien krimpen.