Clicky

 
Transport Online - Russische tv toont gevangen Britten die om ruil vragen

Russische tv toont gevangen Britten die om ruil vragen

Russische tv toont gevangen Britten die om ruil vragen
18-04-2022 16:09 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - Op de Russische televisie zijn twee gevangen Britten getoond. Ze zeggen geruild te willen worden tegen een in Oekraïne gevangen pro-Russisch lid van de oppositie, Viktor Medvedtsjoek. Aiden Aslin (29) en Shaun Pinner (48) roepen de Britse premier Boris Johnson op zich in te zetten voor hun vrijlating. Beiden zijn recent tijdens gevechten in Marioepol opgepakt.

De Britse regering heeft nog niet gereageerd. Familieleden van de Britten laten weten dat de twee geen huurlingen of vrijwilligers zijn. Beiden hebben een militaire opleiding en achtergrond in Engeland en hadden al langere tijd een betrekking bij de Oekraïense strijdkrachten vóór de Russen binnenvielen. Ze moeten dus als krijgsgevangenen behandeld worden, aldus de families.

Pinner woont sinds 2018 in Oekraïne en is er met een Oekraïense getrouwd. Aslin, die eerder aan Koerdische zijde in de Syrische burgeroorlog vocht, heeft ook de Oekraïense nationaliteit en is sinds 2018 lid van een Oekraïense marine-eenheid.

Medvedtsjoek is sinds 2018 lid van het Oekraïense parlement. De Oekraïense geheime dienst heeft hem deze maand gevangen gezet. Er zijn maandag videobeelden van hem getoond waarin hij zegt geruild te willen worden tegen "de verdedigers en de burgers in Marioepol". Medvedtsjoek geldt als een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Het feit dat de beelden van de twee Britten en van Medvedtsjoek vrijwel tegelijkertijd verschenen, lijkt te wijzen op een serieuze poging de ruil tot stand te brengen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,068
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden