Clicky


Her en der keren vluchtelingen terug naar Oekraïne

Her en der keren vluchtelingen terug naar Oekraïne
16-04-2022 10:39 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Nederland neemt nog altijd toe. Maar tegenover alle mensen die hier binnenkomen, staat af en toe ook iemand die besluit om Nederland weer te verlaten en terug te gaan naar Oekraïne. Dat laten meerdere veiligheidsregio's weten.

De regio's benadrukken dat het nog niet om grote aantallen gaat. "Op dit moment zien wij regionaal geen trend, er zijn slechts enkele gevallen bekend op de opvanglocaties", aldus de regio Midden- en West-Brabant. IJsselland laat weten dat er terugkeerders zijn "maar wij zien hierin geen patroon, het gaat om een handjevol mensen". Twente ziet "wel een enkele vluchteling vertrekken, soms richting familie en vast ook een enkele keer richting Oekraïne, maar dit zijn geen substantiële cijfers".

De regio Hollands Midden (Leiden en Gouda) hoort wel geluiden over terugkerende Oekraïners " maar wij hebben het nog niet in de cijfers terug gezien". Gelderland-Zuid hoort het "hier en daar in de regio, maar heel concreet is dat niet". Brabant-Noord krijgt "enige signalen, maar wij hebben er geen concrete voorbeelden van".

Hereniging met achterblijvers

Volgens de regio IJsselland vertrekken Oekraïners onder meer om te worden herenigd met "achterblijvers die in een relatief rustige plaats in Oekraïne zijn. En soms kunnen mensen niet aarden in Nederland en willen ze daarom terug naar Oekraïne."

Andere regio's zeggen dat ze geen zicht op terugkerende Oekraïners hebben. De vluchtelingen zijn vrij om binnen de Europese Unie te reizen, dus ook naar de grens met Oekraïne. "Als een vluchteling onze regio verlaat, wordt niet geregistreerd waar hij of zij zich naartoe verplaatst", verklaart Zuid-Limburg, dat aan zowel Duitsland als België grenst. Ook de regio's Flevoland, Utrecht, Gooi en Vechtstreek, Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid weten niet of Oekraïners terugkeren naar hun vaderland.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions