Clicky


Na proef bij Bavaria plannen voor energiecentrale op ijzerstof

Na proef bij Bavaria plannen voor energiecentrale op ijzerstof
13-04-2022 11:53 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Nutsbedrijf Veolia gaat een energiecentrale bouwen die werkt met ijzerschaafsel als brandstof. Daarbij werkt het samen met RIFT, een onderneming die is voortgekomen uit de TU/e Eindhoven. Eerder werd bij de brouwerij van Bavaria een kleiner testproject opgezet. Dat was succesvol waardoor nu een grotere centrale gebouwd gaat worden.

Volgend jaar moet een centrale met een capaciteit van 5 megawatt in gebruik worden genomen. Dat is vijftig keer zoveel als de proefcentrale bij Bavaria-moeder Swinkels. In de aanloop naar die centrale wordt later dit jaar ook een warmtecentrale van 1 megawatt gebouwd in Helmond. In Arnhem is inmiddels een fabriek gebouwd waar ijzerbrandstof wordt geproduceerd vanuit het restproduct roest.

Een ijzerbrandstof-installatie verbrandt ijzerpoeder waarbij geen CO2 vrijkomt. De energie die daarbij vrijkomt wordt omgezet in warmte. Het ijzerpoeder wordt gemaakt uit oud ijzer dat in een elektrische oven wordt gesmolten om er poeder van te maken. Daar komt nu nog een klein beetje CO2 bij vrij, aldus de onderzoekers. De nieuwe brandstof kan ook worden hergebruikt. Het restproduct dat vrijkomt bij verbranding is roest. Dat kan weer worden opgevangen en omgezet in ijzerpoeder, om weer opnieuw te gebruiken.

IJzerpoeder is volgens de onderzoekers veilig en gemakkelijk over langere afstanden te vervoeren. Consortium Metal Power gaf eerder aan voor 2030 de eerste kolencentrale te willen ombouwen tot duurzame ijzerbrandstofcentrale. Net als bij een kolencentrale kan met de opgewekte warmte een stoomturbine worden aangedreven die vervolgens stroom opwekt.