Clicky


Oekraïense strijders: Russen gebruiken giftige stof in Marioepol

Oekraïense strijders: Russen gebruiken giftige stof in Marioepol
11-04-2022 23:35 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KIEV - In de belegerde Zuidoost-Oekraïense stad Marioepol hebben de Russen een giftige stof ingezet tegen burgers en Oekraïense militairen. Dat melden althans het daar vechtende Azovbataljon en verscheidene Oekraïense media. Maar de Oekraïense president Volodimir Zelenski zei in zijn dagelijkse toespraak op het einde van de dag niet dat er al chemische wapens zijn ingezet. Oekraïne neemt de dreiging wel serieus dat het Russische leger die gaat gebruiken, aldus Zelenski.

Volgens eerdere berichten, onder meer op Twitter, zouden troepen van de Russische bezetter met een drone een "giftige substantie van onbekende oorsprong" hebben gedropt die onder meer ademhalingsproblemen, duizeligheid en misselijkheid veroorzaakte. Zeker drie soldaten zouden gewond zijn geraakt.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zei op Twitter dat ze "samen met partners" er hard aan werkt details te verifiëren. "Elk gebruik van dit soort wapens zou een gevoelloze escalatie in dit conflict betekenen en we zullen Poetin en zijn regime ter verantwoording roepen", aldus Truss.

Oekraïne hield al er sinds het begin van de oorlog rekening mee dat de Russen chemische wapens zouden gaan inzetten. Na ruim zes weken strijd is bijna heel Marioepol door de Russen en pro-Russische rebellen veroverd, maar er wordt nog verzet geboden. De val van de stad zou echter nabij zijn.

Een Oekraïense parlementariër benadrukt op Twitter dat de Russen eerder op de dag al hadden gedreigd met een "chemische" actie tegen de verdedigers van Marioepol. Volgens haar is de maat vol en is de zogenoemde rode lijn overschreden.