Clicky


WTO vreest flinke tik voor wereldhandel door oorlog Oekraïne

WTO vreest flinke tik voor wereldhandel door oorlog Oekraïne
11-04-2022 20:37 | Financieel | auteur ANP/AFP

GENÈVE - De oorlog in Oekraïne kan een gevoelige klap uitdelen aan de wereldwijde handel, omdat handelsstromen ernstig worden verstoord. Dat meldde de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De organisatie verwacht dat daardoor de groei van de wereldhandel ondermijnd zal worden, net als de groei van de internationale economie.

De WTO zegt dat de oorlog een "humanitaire crisis van immense omvang" heeft veroorzaakt en ook een zware klap voor de wereldeconomie. Oekraïne en Rusland hebben een relatief beperkt aandeel in de wereldhandel, maar zijn volgens de WTO wel erg belangrijke leveranciers van belangrijke producten zoals levensmiddelen en energie. Door de oorlog en de harde economische sancties tegen Rusland worden die leveringen ernstig verstoord.

De organisatie zegt dat Europa waarschijnlijk de grootste impact zal voelen van de oorlog, omdat Europese landen de belangrijkste exportmarkten voor Rusland en Oekraïne zijn. Maar landen in Afrika en het Midden-Oosten zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de crisis omdat zij erg veel tarwe en andere landbouwproducten uit Rusland en Oekraïne importeren. Daardoor stijgen de prijzen van voedsel en energie sterk en neemt de kans op armoede onder de lokale bevolking in die landen flink toe, aldus de WTO.