Clicky


Shanghai versoepelt lockdown ondanks recordaantal coronagevallen

Shanghai versoepelt lockdown ondanks recordaantal coronagevallen
11-04-2022 20:05 | Coronavirus | auteur ANP/RTR/AFP

SHANGHAI - Shanghai gaat de strenge lockdown in de grootste Chinese stad geleidelijk versoepelen ondanks een recordaantal coronabesmettingen. Voor een deel van de 26 miljoen inwoners betekent dit dat ze hun huis voor het eerst sinds eind maart weer mogen verlaten.

De autoriteiten hebben besloten Shanghai in stukjes op te delen en elk gebied een status toe te wijzen afhankelijk van het aantal coronabesmettingen. Hoe meer positieve testen in een gebied, hoe strenger de maatregelen.

Op plekken waar in de afgelopen twee weken geen infecties zijn vastgesteld, mogen inwoners onder voorwaarden hun huis weer verlaten. Ze blijven in hun bewegingsvrijheid beperkt. Ze mogen bijvoorbeeld niet naar gebieden waar inwoners nog steeds moeten thuisblijven. Het is niet bekend hoeveel mensen nu nog dag en nacht binnen moeten zitten.

Twee fases

De lockdown in Shanghai werd eind maart in twee fases ingevoerd. Volgens het oorspronkelijke plan zou eerst het oostelijke deel van de stad vier dagen in lockdown gaan en daarna het westelijke deel. Omdat het aantal positieve testen bleef stijgen, bleven de zware maatregelen voor alle inwoners gelden. Dat leidde tot klachten over onder meer voedseltekorten.

De Chinese autoriteiten maakten maandag melding van ruim 27.500 nieuwe coronabesmettingen. Daarvan waren er ruim 25.000 afkomstig uit Shanghai. In de metropool werden een dag eerder iets minder dan 24.000 nieuwe gevallen gerapporteerd.