Clicky


Protesterende journalist Ovsjannikova werkt voor Die Welt

Protesterende journalist Ovsjannikova werkt voor Die Welt
11-04-2022 14:02 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU/BERLIJN - De Russische journalist Marina Ovsjannikova die bekend werd van een protestactie tegen de oorlog in Oekraïne werkt sinds kort voor de Duitse krant Die Welt. Ovsjannikova stopte bij haar werkgever staatszender het Eerste Kanaal nadat ze in de uitzending een bord omhoog hield waarop stond dat de kijkers worden voorgelogen over de oorlog.

Die Welt maakte maandag bekend dat de 43-jarige Ovsjannikova freelance correspondent wordt en gaat schrijven over Oekraïne en Rusland en dat ze ook regelmatig op de televisiezender van Die Welt te zien zal zijn.

Hoofdredacteur van Die Welt Ulf Poschardt zei dat Ovsjannikova "moed toonde op een beslissend moment". "Ze verdedigde de belangrijkste journalistieke waarden, ondanks de dreiging van onderdrukking."

De Russische journalist noemt Die Welt een krant die "staat voor wat zo fel wordt verdedigd door de moedige mensen in Oekraïne: vrijheid. Ik zie het als mijn taak als journalist om op te komen voor vrijheid."

Ovsjannikova kreeg voor haar actie op de Russische staatstelevisie een boete van 3000 roebels (bijna 260 euro) en ze kan nog vijftien jaar celstraf krijgen. Frankrijk bood haar politiek asiel aan, maar dat weigerde ze.