Clicky


Jacht Abramovitsj in Nederland in onderhoud, stelt The Guardian

Jacht Abramovitsj in Nederland in onderhoud, stelt The Guardian
08-04-2022 23:29 | Binnenland | auteur ANP

VLISSINGEN - Een luxejacht van Roman Abramovitsj ligt momenteel in Nederland voor onderhoud, stelt de Britse krant The Guardian. De Russische oligarch droeg het eigendom van het schip op de dag van de Russische invasie over aan een bevriende Rus, maar dat zou vooral zijn gedaan om sancties te ontlopen. Het schip zou niet behoren tot de jachten die eerder deze week door Nederland aan de ketting zijn gelegd.

De 50 meter lange Aquamarine ligt bij een werf van scheepsbouwer Damen in Vlissingen, meldt The Guardian. Het jacht werd vorig jaar opgeleverd door jachtbouwer Heesen. Ten tijde van de bouw schatte het lifestylemagazine Robb Report de waarde op zo'n 37 miljoen dollar.

De Aquamarine is sinds 24 maart eigendom van het bedrijf MHC Jersey, dat op zijn beurt eigendom is van David Davidovitsj. Hij is een zakenman met nauwe banden met Abramovitsj, die het jacht tot die datum via een bedrijf in bezit had. Davidovitsj is ook de eigenaar van Norma Investments, een investeringsmaatschappij die ook eerder in handen was van Abramovitsj.

Volgens een bron van The Guardian bij Damen is de werf op 10 maart gestopt met het werk aan het jacht. Dat was de dag dat het Verenigd Koninkrijk Abramovitsj op de sanctielijst zette. Alleen de scheepsbemanning voert nog werkzaamheden uit aan boord van het schip.

De Aquamarine is het vijfde jacht waarvan recent duidelijk is geworden dat het aan Abramovitsj toebehoort. Twee megajachten van de voormalige Chelsea-eigenaar weken uit naar Turkije om Europese sancties te ontlopen. Twee kleinere jachten liggen voor anker bij het Caribische eiland Antigua.