Clicky

 
Transport Online - Salaris KLM-baas Pieter Elbers bijna helft lager dan voor corona

Salaris KLM-baas Pieter Elbers bijna helft lager dan voor corona

Salaris KLM-baas Pieter Elbers bijna helft lager dan voor corona
08-04-2022 14:32 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTELVEEN - Het salaris van KLM-topman Pieter Elbers over vorig jaar is met 47 procent verlaagd ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. KLM mag geen bonussen uitkeren aan bestuurders zolang het bedrijf nog gebruik maakt van de overheidssteun. Ook stelde de regering als voorwaarde voor miljardenleningen aan KLM dat de loonkosten bij het bedrijf omlaag zouden gaan.

Elbers krijgt een salaris van iets meer dan 705.000 euro voor 2021, staat in het jaarverslag van KLM. Een jaar eerder ontving hij net geen 723.000 euro. Dat was ook al een flinke verlaging ten opzichte van zijn beloning voor 2019, die op meer dan 1,3 miljoen euro uitkwam.

Ook andere bestuurders hebben aanzienlijk minder verdiend dan twee jaar eerder. Operationeel bestuurders René de Groot en financieel topman Erik Swelheim gingen er allebei 34 procent op achteruit.

Financiële nood

De coronacrisis legde het internationale vliegverkeer min of meer stil, waardoor veel vliegmaatschappijen in financiële nood kwamen. KLM kreeg in 2020 voor 3,4 miljard euro steun van het toenmalige kabinet, in de vorm van een overheidslening en kredietgaranties. Zolang die leningen nog niet zijn terugbetaald mag het bedrijf geen bonussen uitkeren. Een andere voorwaarde was dat KLM-medewerkers die drie keer modaal verdienen of meer minstens 20 procent aan loon of andere arbeidsvoorwaarden moeten inleveren.

Tijdens de crisis kreeg KLM de nodige coronasteun. Vorig jaar ging er bijvoorbeeld 771 miljoen euro aan NOW-subsidie naar de luchtvaartmaatschappij. Dat was wel al minder dan de ruim 1 miljard euro uit het eerste coronajaar.

Geen problemen

Verder leed KLM vorig jaar een verlies van een kleine 1,3 miljard euro. Ook dat is iets minder dan in 2020 toen er meer dan 1,5 miljard euro verlies werd geleden. Het eigen vermogen van KLM is verder gedaald en bedraagt nu min 695 miljoen euro. Dat betekent dat het bedrijf meer schulden dan bezittingen heeft. Toch voorziet het bedrijf geen problemen, ook omdat 2,5 miljard euro aan staatssteun nog niet is opgenomen.

De accountants die de jaarrekening van KLM controleren geven wel aan dat de situatie kan leiden tot problemen die zelfs het voortbestaan van de luchtvaartmaatschappij in gevaar kan brengen. Zij wijzen erop dat veel afhangt van het tempo en de mate waarin KLM kan herstellen van de neergang tijdens de coronacrisis en hoe snel de financiële positie daardoor kan verbeteren.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden