Clicky

 
Transport Online - EU eens over sancties, Rotterdam dicht voor Russische schepen

EU eens over sancties, Rotterdam dicht voor Russische schepen

EU eens over sancties, Rotterdam dicht voor Russische schepen
07-04-2022 22:35 | Buitenland | auteur ANP/DPA/BLOOMBERG

BRUSSEL - Rotterdam en andere havens in de Europese Unie moeten Russische schepen de toegang verbieden, behalve voor essentiële goederen waaronder voedsel. De EU-ambassadeurs zijn dat overeengekomen om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne. Ook mogen de lidstaten vanaf half augustus geen Russische kolen meer importeren en worden volgens ingewijden de dochters van president Vladimir Poetin aan de Europese sanctielijst toegevoegd.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei eerder deze week dat de EU 4 miljard euro per jaar aan steenkool importeert uit Rusland. Ook een groot deel van de in Nederland verbruikte steenkool komt uit dat land. Daarnaast wordt de import van wodka en hout uit Rusland verboden.

Deze en meer sancties worden openbaar en van kracht op het moment dat ze in het officiële EU-publicatieblad staan. Dat wordt gezien als een formaliteit en gebeurt waarschijnlijk vrijdag. Het is het vijfde sanctiepakket van de EU sinds eind februari.

Een importverbod op gas is er niet gekomen. De Europese Unie is voor zo'n 40 procent van haar aardgas afhankelijk van Rusland en een importverbod zou een aantal lidstaten hard treffen.

Foto's

 • J.Roeland
  KLG EUROPE
 • J.Roeland
  NOVA CURA
 • J.Roeland
  ALFA-NERO
 • J.Roeland
  ANCOLIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden