Clicky

 
Transport Online - Landen willen versnelling EU-klimaatplannen na inval in Oekraïne

Landen willen versnelling EU-klimaatplannen na inval in Oekraïne

Landen willen versnelling EU-klimaatplannen na inval in Oekraïne
07-04-2022 09:19 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De onderhandelingen over de Europese klimaatplannen moeten worden versneld. Die oproep doen elf EU-landen waaronder Nederland. Die versnelling is volgens hen noodzakelijk vanwege de Russische inval in Oekraïne.

De EU wil uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. Als eerste stap moet de CO2-uitstoot in 2030 al met 55 procent zijn verminderd vergeleken met 1990. Alle voorstellen om deze doelen te bereiken zijn vastgelegd in het pakket Fit for 55.

Over dat pakket van Europees Commissaris Frans Timmermans zijn de lidstaten nu aan het onderhandelen. In de voorstellen staat onder meer dat het aandeel hernieuwbare energie moet stijgen. Het streven is om vóór volgend jaar tot een akkoord te komen.

Duurzame energie

De Europese Commissie wil zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russische energie-import. De voorstellen van Timmermans spelen volgens de elf ministers hierin een sleutelrol. "De onderhandelingen moeten daarom worden versneld en de ambities moeten omhoog."

Europa moet volgens hen snel overgaan op duurzame energie. Ook om zo burgers te beschermen tegen prijsstijgingen als gevolg van energieafhankelijkheid. De EU importeert dagelijks voor honderden miljoenen euro's aan gas en olie uit Rusland.

Energie-onafhankelijk

De plannen van Timmermans moeten snel worden ingevoerd, aldus de ministers. "Dat is de sleutel om de EU energie-onafhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen en de enige manier om de klimaatcrisis te adresseren en te reageren op het agressieve Russische gedrag."

Voor Nederland tekende minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) de verklaring. De andere ondertekenaars komen uit Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje, Finland, Ierland, Luxemburg, Letland, Zweden en Slovenië.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,430
Diesel2,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden