Clicky

 
Transport Online - Studie: coronabesmetting kan kans op longembolie fors verhogen

Studie: coronabesmetting kan kans op longembolie fors verhogen

Studie: coronabesmetting kan kans op longembolie fors verhogen
07-04-2022 07:45 | Coronavirus | auteur ANP/AFP

LONDEN - Een coronabesmetting kan de kans op een longembolie of trombose tot maanden later fors verhogen. Volgens een studie waarvan de resultaten donderdag in het British Medical Journal (BMJ) verschijnen, zorgt een coronabesmetting mogelijk voor een 33 keer grotere kans op een longembolie en een vijf keer groter risico op diepe veneuze trombose (DVT).

Het was al bekend dat coronabesmettingen leiden tot een grotere kans op bloedstolsels, maar details ontbraken over de duur van het risico en de kans daarop bij mensen die nauwelijks ziek werden. Een Zweedse studie van de universiteit Umeå onder meer dan één miljoen coronapatiënten biedt nieuwe inzichten.

Wetenschappers vergeleken data van coronapatiënten tussen februari 2020 en mei 2021 met een groep van vier miljoen mensen die niet positief testte op het coronavirus. Het risico op een longembolie bleek tot zes maanden na een besmetting verhoogd, voor DVT gold dat tot drie maanden.

Bloedstolsels

De onderzoekers melden dat ook mensen die nauwelijks ziek werden van een coronabesmetting en niet in het ziekenhuis werden opgenomen, een groter risico liepen op bloedstolsels. Naarmate de pandemie vorderde nam de kans daarop wel af, waarschijnlijk door de effectieve werking van vaccinaties.

Volgens de wetenschappers laat het onderzoek zien dat er meer aandacht moet komen voor de behandeling van bloedstolsels bij coronapatiënten. Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow, die niet bij de studie betrokken waren, melden dat de resultaten laten zien "dat ook milde besmettingen tot complicaties kunnen leiden".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,460
Diesel2,298

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden